Quim Monzó va saber que havia estat distingit amb el 50è Premi d’Honor de les Lletres Catalanes amb una carta enviada des de la presó de Soto del Real. “És la primera vegada que el president d’Òmnium no truca al premiat per comunicar-li que ha estat premiat i això passa perquè Jordi Cuixart és a la presó. És escandalós el que fa la injustícia espanyola”, ha denunciat Monzó en l’acte d’anunci del guardó.

L’entitat ha distingit Monzó per ser “un gran ambaixador de la nostra cultura, referent per als escriptors actuals”. És autor d’una dotzena de títols, que s’han traduït a 14 llengües; traductor, narrador, col·laborador en diversos mitjans de comunicació i escriptor de guions de cine i peces de teatre. “Veig altres autors que han rebut el premi, com de Pedrolo, Rodoreda, Calders… i penso que és un honor ser al costat d’ells”, ha afirmat.

En absència de Cuixart, el vicepresident d’Òmnium, Marcel Mauri, ha estat l’encarregat de donar a conèixer el premi: “És un dia de molta alegria, però també de tristesa”, ha afirmat, amb un record per a Cuixart, “que avui hauria de ser aquí amb tots nosaltres i no pas empresonat de manera injusta des de fa 142 dies”.

L’entrega del premi, el 4 de juny

El 50è Premi d’Honor de les Lletres Catalanes s’entregarà el 4 de juny, en un acte al Palau de la Música Catalana. El guardó està dotat amb 20.000 euros i es concep com un homenatge al guanyador i, alhora, vol contribuir a divulgar-ne l’obra.

La darrera edició del premi, la número 49, va reconèixer Isabel-Clara Simó, la cinquena dona que rebia la distinció.