El Jordi, l’Ana, el Mateu i l’Albert han participat en el Harbin Ice Festival, un dels principals simposis de gel i neu que se celebra al nord-est de la Xina. L’equip de catalans ha guanyat el premi especial del festival amb una escultura de neu. “Ningú del grup és artista ni ha estudiat belles arts, venim del món del disseny, però sí que tenim certa experiència en la talla de la neu”, explica al betevé directe Mateu Marcet.
Mateu Marcet és el tercer cop que participa en el Harbin i considera que el festival “és més un simposi que un concurs i més artesanal que artístic, en què es parla sobretot de tècniques i d’eines de tallar. És una celebració més que una competició”.
Un cranc ermità
La seva escultura de neu, guanyadora del premi, és la figura d’un cranc ermità i l’han batejada com a Nòmada de les profunditats. L’equip portava el model de l’escultura ja dissenyat des del principi i partia d’un bloc de neu compacta de tres metres de llarg per tres de profunditat i quatre d’alçària. “Amb el disseny ja planificat, ja sabies com abordar la feina, perquè feia molt de fred i no et permetia prendre decisions artístiques sobre la marxa”, descriu Albert Marcet.
A 20 graus sota zero
Els participants del Harbin Ice Festival començaven a tallar la neu a les nou del matí amb una temperatura mitjana de 20 graus sota zero. Albert Marcet explica: “Vam treballar durant més de tres dies amb un fred extrem, el temps suficient per fer-ho en condicions, ja que a les nits estaves molt cansat, fins i tot amb febre, i no sabies com et llevaries el dia següent”.
Molta confraternitat
Mateu Marcet valora la cooperació i l’empatia amb la resta de participants: “En alguns moments, la feina ens era difícil i altres escultors de països més freds van venir a ajudar-nos, ens van ensenyar la millor manera de polir la neu i quines eines havíem d’utilitzar en cada cas”.
El mateix Mateu assenyala que “la neu de Harbin era molt seca i molt dura, un tipus que no tenim aquí”. “Havies de tenir molt cura quan la tallaves, perquè si donaves un mal cop amb l’eina es podia malmetre l’escultura per sempre”.