Mercè Montalà, nascuda a Horta, viu a Gràcia des de fa anys i ha començant agraint l’honor de poder fer-ne el pregó, que ha dedicat a la seva mare i a tots els graciencs. El breu repàs per la història de la festa ha començat amb els orígens religiosos que s’esmentaven en la primera notícia, del ‘Diari de Barcelona’, el 1827. Ha recordat també els orígens del nom de la vila, que era de pas entre Sant Cugat i les portes de la ciutat de Barcelona: “l’església que hi ha a la plaça de Lesseps, consagrada a la Nostra Senyora de Gràcia”. En aquella època, la festa va començar a esdevenir “més profana” incorporant-hi la música i el ball al carrer. “Pregono als quatre vents que a la gent de Gràcia els va la marxa i estem ballant -amb algun període de descans- des de 1817”, ha dit, per acabar recordant l’annexió de Gràcia a Barcelona el 1897.

L’actriu ha llegit un fragment del ‘Cyrano de Bergerac’ per “reivindicar la utopia i l’actualitat dels vells clàssics”. També ha agraït la bona acollida que va tenir entre els veïns de la vila quan hi va venir a viure, al carrer de la Llibertat, però també del Perill, del Progrés i la Bonavista. Montalà ha demanat als veïns: “Siguem lliures de cors, intentem que no ens manipulin gaire.” I a tots els joves i “graciencs de caràcter encès” els ha dit: “Abans de discutir, s’ha de respirar; abans de parlar, respirar i escoltar; abans de rendir-se, s’ha d’intentar; intentem-ho, perquè abans de morir, hem de viure. Vivim les festes de Gràcia d’aquest agost de 2015!”

Colau recorda les víctimes de violència masclista

La pregonera ha estat acompanyada al balcó per les noves autoritats municipals, encapçalades per l’alcaldessa, Ada Colau, i el regidor del districte, Raimundo Viejo. Colau ha desitjat bones festes als graciencs, els agraït la feina que fan per convertir la seva festa major en una de les més destacades del país i ha demanat respecte i coresponsabilitat per part de la resta de barcelonins. També ha aprofitat per recordar les darreres víctimes de violència masclista, “assassinades, no pas mortes”, ha dit. L’alcaldessa ha dit que “treballem perquè les nostres festes majors siguin lliures d’agressions masclistes”.

El pregó ha estat presentat per la presidenta de la Federació de la Festa Major de Gràcia, Carla Carbonell, que ha recordat que la festa no comença oficialment fins dissabte a les 9 h i ha demanat paciència als visitants que ja volen veure els guarniments en què treballen els 18 carrers que participen en el concurs.

El regidor de Gràcia, Raimundo Viejo, ha recordat que aquesta és una festa inclusiva per a tothom, ha agraït la participació de tots els veïns a la festa i ha demanat respecte pels guarniments dels carrers. “És una festa amb més de dos segles de tradició” i “tot un element de cohesió, unió i comunitat”.

El president del districte de Gràcia, Gerard Ardanuy, ha insistit que aquesta festa major inclou tothom i que aquesta n’és la clau de l’èxit. També ha agraït la feina dels veïns dels carrers, que aquests dies fan que Gràcia sigui “la capital de Catalunya”.

Pregó sencer de Mercè Montalà (10 min):