L’inici de la Festa Major de Sants el marca el pregó. Aquest any el discurs ha estat a càrrec de l’actriu Gemma Deusedas, que s’ha reivindicat com a santsenca de tota la vida. “Sortim al carrer a celebrar allò que tenim més preuat, que és la vida”, ha defensat l’actriu, fent al·lusió al primer aniversari dels atemptats del 17-A, que van colpir de prop la festa al barri l’any passat.

Deusedas ha aprofitat el discurs per fer una crida als joves del barri a mantenir viu l’esperit de la festa major i a continuar amb la tradició dels pares i els avis. La pregonera també ha aprofitat per fer una crítica a l’augment del preu de l’habitatge. “Cada vegada marxen més persones del barri per trobar preus assequibles. No deixem que a causa d’això trontollin les nostres tradicions”, i ha afirmat que en el futur serà imprescindible que la gent jove agafi relleu de tradicions cultura popular.

La crida als joves santsencs ha estat un missatge que s’ha repetit diverses vegades durant l’acte. Així ho ha fet també la regidora del districte, Laura Pérez. Cal recordar, com ha fet l’actriu Gemma Deusedas, que aquest any la festa ha perdut els guarniments de dos carrers respecte a l’any passat.

Una reivindicació que tampoc no ha faltat al discurs del tret d’inici de la festa major és el de posar en valor els espais culturals del barri, amb un emotiu “llarga vida als espais culturals del barri”, quan l’actriu ha aprofitat per anomenar un per un els diferents indrets on es pot anar per gaudir de la cultura. Deusedas ha volgut reivindicar la cultura popular del barri, afirmant que les festes tiren endavant per tres trets distintius com són les comissions dels carrers engalanats, la implicació dels Castellers de Sants i les festes alternatives. Per això, l’actriu ha dedicat el pregó “als veritables protagonistes de les festes, els que són al darrere, posant-hi hores i dedicació”.