La Festa Major de Gràcia ha arrencat aquest dimarts a les 19 h amb la lectura del pregó. La doctora Elena Carreras, cap del servei d’Obstetrícia i Ginecologia de l’Hospital Vall d’Hebron, ha estat l’encarregada de donar el tret de sortida a les festes d’aquest 2018. Carreras ha repassat la seva vinculació al barri amb un discurs amb moltes referències al treball de les dones. “La meva àvia, dona sàvia, deia: noies, us heu de fer valer“, ha explicat. Ha afegit que “cal que les dones deixem d’autoagredir-nos, com també cal que aprenguem a acceptar l’agraïment i el reconeixement dels nostres èxits”.

La pregonera també ha volgut tenir un record als polítics sobiranistes que estan a la presó o a l’estranger. “Una abraçada especial als familiars graciencs de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, així com a tots els presos polítics, persones a l’exili o recloses a casa, castigades de manera arbitrària i injusta” ha valorat.

Carreras ha lamentat que enguany els líders independentistes investigats pel procés independentista no puguin ser presents a la Festa Major de Gràcia. En aquest sentit, ha animat les persones presents al pregó a “agafar forces perquè l’any que ve siguin aquí i en aquesta balconada”. Tot seguit, la plaça de la Vila ha estat escenari de crits de “llibertat presos polítics”.

Record als atemptats del 17-A

Abans del pregó, el regidor de Gràcia, Eloi Badia, ha tingut un record per l’atemptat de La Rambla quan falten pocs dies perquè se’n commemori el primer aniversari. “Les entitats, els festers i les colles de cultura popular van saber acompanyar una Barcelona que estava en dol”, ha dit. També ha demanat que la ciutadania torni a fer-se seva el “No tinc por” d’ara fa gairebé un any, durant la manifestació contra el terrorisme.

Un pregó alternatiu i reivindicatiu

Minuts abans que Elena Carreras donés el tret de sortida a la Festa Major de Gràcia, els joves del barri han volgut fer un altre pregó. Ha estat en clau reivindicativa, tal com ja s’ha fet altres anys. Les dues joves han fet un discurs feminista. També han demanat l’alliberament dels polítics independentistes que estan a la presó i el retorn d’aquells que es troben a l’estranger. Una de les protagonistes d’aquest pregó alternatiu ha estat una urna, amb la qual han volgut destacar el referèndum de l’1 d’octubre.

Aquest any participen al concurs de guarniments 21 carrers. A més, s’han organitzat nombroses activitats relacionades amb la festa i concerts, tot plegat, en una celebració que s’ha presentat com a lliure de masclisme.