El pregó de les Festes de Gràcia 2020 s’ha fet a porta tancada i s’ha hagut de veure, enguany, des de casa, ja que l’organització ha decidit traslladar tota la festa en format virtual. L’objectiu és evitar aglomeracions al barri després dels nous brots a Barcelona de coronavirus.

El pregó de la festa major de Gràcia l’han fet tres dones sanitàries que han treballat durant la pandèmia en centres hospitalaris de la ciutat: Xènia Sist, infermera de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, Maria Teresa Fabregat, infermera del CAP Vila de Gràcia-Cibeles, i Elvira Bisbe, metgessa de l’Hospital de l’Esperança.

Fabregat ha explicat que la festa ajuda a “reforçar els vincles de la comunitat millora la salut de les persones” i ha afegit:

“Hem patit amb vosaltres, a peu de carrer i a cop de telèfon, els estralls de la malaltia fa que aquest any, tot i la mascareta, no puguem sortir al balcó a celebrar la festa d’estiu”

Sist ha afirmat que “som aquí en representació de tot el col·lectiu de professionals sanitaris que s’hi va deixar, literalment, la pell: unes persones que, sense dubtar, van prioritzar la seva professió per davant de la pròpia vida” i Bisbe ha remarcat la rellevància d’aquest pregó: “És un pregó atípic, en una no Festa Major, la primera virtual”.

Per la seva banda, l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha agrait la feina dels festaires i les entitats culturals per fer possible la celebració d’una Festa excepcional: “No podem viure sense la Festa Major de Gràcia, telemàticament aquest any, però necessitàvem aquesta festa. Gràcies per no rendir-vos i fer-la possible”. A més, ha fet una crida a la prudència per evitar les aglomeracions, “mantenir la distància de seguretat i portar mascareta”.