Els tabals i les graelles han amenitzat l’espera del públic que a dos quarts de set ja s’aplegava a la plaça de la Vila de Gràcia per escoltar el pregó. Tocades les set, el Moviment Popular de Gràcia ha fet un discurs en què han demanat posar fi a l’especulació i a la precarietat social, i també han denunciat que el pregó de la festa alternativa està discriminat.

Tot seguit, ha començat l’acte oficial a càrrec d’Imma Sust. Nascuda el 1974, Imma Sust ha estat tota la vida veïna del barri de Gràcia. La periodista ha col·laborat durant dues dècades amb diferents mitjans de comunicació, entre els quals BTV, i també ha treballat per a la radio. El 2013 va decidir obrir una botiga eròtica a Torrent de l’Olla que rep el nom d’Amantis i que encara regenta actualment. També com a monologuista, ha posat sentit de l’humor al seu discurs i ha mencionat que dels 30 pregoners que han passat per les festes, només set han estat dones i que, per primera vegada, n’han estat dues de consecutives. L’any passat, l’encarregada de donar el tret de sortida va ser l’actriu Mercè Montalà, precedida enguany per Sust. Per tot plegat, ha valorat el fet de ser pregonera com un “miracle” i un “honor”.

Encara en clau feminista, Sust ha parlat sobre l’assetjament sexual durant les festes populars, una qüestió ben present a les agendes polítiques actualment. La pregonera ha reivindicat el dret de les dones a beure i vestir “com ens doni la gana” i ha defensat que anar beguda o amb minifaldilla no és motiu perquè algú se n’aprofiti.

L’actriu ha fet menció d’un altre qüestió polèmica a Gràcia: el turisme. Concretament, ha parlat de les aglomeracions que es generen a la línia de bus 24, una ruta que acostumen a agafar els viatgers del centre per anar fins al Parc Güell, fent parada al barri gracienc. Sust ha picat l’ullet a l’alcaldessa Ada Colau i ha suggerit habilitar un autobús que uneixi el centre amb el Parc Güell directament.

Novament, el pregó ha servit per lloar la feina conjunta dels veïns per fer possible la Festa Major. Sust tampoc no ha oblidat mencionar també les festes alternatives que s’han organitzat, com la de la plaça del Raspall.