L’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, ha donat el tret de sortida als actes commemoratius del bicentenari dels Tres Tombs de Sant Antoni amb un pregó des del Saló de Cent. Collboni ha destacat que aquesta celebració és any rere any un record del paper que han tingut els cavalls en la història de la ciutat: “Van estirar el primer tramvia de Barcelona i van ajudar en la construcció dels fonaments de la Sagrada Família”. “És la festa que ens recorda la petjada eqüestre de la nostra ciutat”, ha afegit.
La celebració del bicentenari ha tingut dues pregoneres d’honor. La primera, Cristina Manresa Llop, cap de l’Escola de Policia de Catalunya, que ha volgut fer un repàs de la història del cavall i l’ha vinculat amb la seva representació en el món de l’art des de les pintures rupestres, passant per l’antiga Grècia, el Renaixement, Picasso i fins a arribar a la visió que en van transmetre Santiago Rusiñol i Ramon Casas: “Des dels primers moments de la història de la humanitat, de les pintures rupestres fins als nostres dies, hem recorregut 18 mil anys a cavall”.
La segona pregonera, la tinenta d’alcaldia d’Urbanisme, Transició Ecològica, Serveis Urbans i Habitatge, Laia Bonet, ha rememorat els seus records personals com a espectadora dels Tres Tombs a Valls i ha volgut destacar el paper dels cavalls per “moure i intercanviar mercaderies i per construir la ciutat”.
Lliurament dels guardons del bicentenari
També ha recordat que són memòria de la història de Barcelona: “Són part del patrimoni i de la cultura popular de la ciutat. És molt més que una festa que mira enrere. Els Tres Tombs són un pont entre el passat i el present”. Tot seguit, l’alcalde Collboni ha lliurat els guardons del bicentenari a les dues pregoneres i també a Pau Gonzàlez, diputat de Cultura de la Diputació de Barcelona, i Carol Duran, directora general de Cultura Popular de la Generalitat.
També han rebut un guardó Vicenç Gasca, comerciant i líder veïnal; l’exregidora Assumpta Escarp; l’exregidora Carme San Miguel; l’excap de Cultura Popular de l’ICUB Francesc Fabregat, i Francina Alsina, que ha recollit el guardó en nom del seu germà i primer president de la Federació dels Tres Tombs de Sant Antoni de Barcelona.
Un dels moments àlgids de la cerimònia ha estat el ball de la Mulassa, que ha trepitjat la catifa de flors realitzada per la Federació de Catifaires de Catalunya. Després de la foto de família també han ballat L’Àliga, que també està d’aniversari amb 650 anys, i els Gegants de Barcelona.
Els Tres Tombs de Sant Antoni, el 18 de gener
Els Tres Tombs de Sant Antoni se celebraran el 18 de gener. Una gran desfilada amb carruatges de cavalls, ases i someres recorreran el barri de Sant Antoni per donar a conèixer el patrimoni del transport ciutadà, urbà i de pagès. Per celebrar el bicentenari d’aquest esdeveniment, i com a novetat d’enguany, la Federació Catalana de Catifaires faran una gran catifa al voltant del mercat. No hi faltarà la tradicional benedicció d’animals.