La periodista cultural Clara Narvión saluda el 2025 fixant-se en el fet que aquest hivern coincideixen a la cartellera teatral quatre peces del mateix autor: Josep Maria Miró. Per parlar dels muntatges ha convidat el dramaturg al betevé directe. Precisament, el mateix dia que La Villarroel recupera Jo, travesti, espectacle estrenat a la presó Model dins del festival Grec. Es tracta d’un homenatge al transformisme i a la cultura del transvestisme amb Robert G. Alonso i Jordi Cornudella, amb picades d’ullet a personatges històrics com José Pérez Ocaña i Ángel Pavlovsky.

També aquest mes de gener, el dia 28, s’estrena a la Heartbreake Hotel La majordoma. És el segon monòleg que escriu Josep Maria Miró del tríptic Epifania. Rosa Renom encarna una dona que abandona la ciutat, el marit i el fill per anar a un poble on acabarà fent de governanta del capellà (d’aquí el títol, que no fa referència al femení de majordom). “Parla del procés de transformació d’una dona instrumentalitzada”, explica Miró.

Revisió d’un dels primers textos de Miró

A l’Espai Texas reviurà, a partir del 19 de febrer, El principi d’Arquimedes, un dels primers textos de Josep Maria Miró, estrenat per primer cop fa 12 anys. En aquella ocasió va ser ell mateix qui el va dirigir, però ara és un alumne seu, Leo Vicente, qui s’encarrega de la posada en escena. Un infant pateix un ensurt en una piscina i el gest de confortar-lo del monitor encén la susceptibilitat dels pares. Una proposta sobre les pors que impossibiliten distingir el perill d’allò que només és afecte.

I, finalment, l’1 de març, Miró veurà com arriba al Centre Moral i Instructiu de Gràcia Sicalíptiques. Un espectacle que reivindica el cuplet i el món del Paral·lel dirigit per un especialista en la matèria: Xavier Albertí. L’interpreta la gent de Le Croupier, amb Mont Plans, Aina Sánchez i Carles Cors.

Comparteix a: