"A quin barri es parla més el català?" ESTER FRANQUESA, directora general de Política Lingüística: "En els barris de Gràcia, el barri de les Corts, són barris on s'utilitza més la llengua. Demano que la gent no canviï de llengua, perquè ells estan aprenent la llengua i se'ns queixen molt. Diuen 'aprenem la llengua i després quan ens veuen que tenim una fesomia que sembla que no haguem de parlar en català... Insisteixo molt en aquesta consigna perquè les dades ens demostren que estem en un 90% i, per sobre i tot, de coneixement d'entendre el català, i en un 80% més un milió de persones que tenim a l'escola, arribem a un 85%, que el poden parlar. Per tant, l'argument és 'si no canvies, a ell l'ajudes'."

“En els barris de Gràcia i les Corts és on s’utilitza més la llengua catalana”, ha afirmat Franquesa. En canvi, l’ús disminueix “en barris més acostats a zones més turístiques i amb més immigració“. La directora general de Política Lingüística de la Generalitat ha assegurat que actualment la franja d’edat en què es parla més català és dels 18 als 34 anys.

Un 90% de la població entén el català

Segons xifres de Política Lingüística, es calcula que més d’un 90% de la població entén la llengua. Segons Franquesa, un dels reptes és que la gent no canviï del català al castellà quan un interlocutor parla en castellà, perquè amb molta probabilitat l’entendrà. “Demano que la gent no canviï de llengua perquè els que l’estan aprenent se’ns queixen molt”, ha dit Franquesa. A l’estiu s’engegarà una campanya que vol incidir en aquesta idea:  “L’argument és si no canvies, a ell l’ajudes”.