L’Espai Zero de la Fabra i Coats ha acollit aquest dissabte la primera edició del Festival de Cultura Txarnega, dins del marc de la Primavera Republicana. L’acte, que ha aplegat un centenar de persones, ha inclòs activitats culturals diverses amb l’objectiu de reivindicar la memòria històrica del poble xarnego com a valor republicà.

La celebració d’aquesta jornada va ser motiu de polèmica i malestar entre els barcelonins el dia del seu anunciament i va rebre una allau de crítiques a la xarxes socials. La seva comissària, l’escriptora i activista Brigitte Vasallo, ha aprofitat la jornada per reivindicar novament el valor d’aquest festival i ha assegurat que “la paraula ‘xarnego’ és despectiva segons el diccionari, però no hi ha millor via que reapropiar-se i convertir aquest terme en un festival per desactivar l’insult i recuperar l’orgull de ser xarnegues“.

Tot i la controvèrsia, la jornada ha estat ben rebuda per un centenar de visitants que s’han apropat al llarg de la tarda a la Fabra i Coats. L’objectiu principal del festival és generar un arxiu sobre el poble xarnego català que l’organització assegura que és inexistent. “Creure que hi ha una part de la història del país que ja no cal, és molt perillós. Volem recuperar la memòria històrica d’aquella migració i entendre com funcionava“, ha declarat Vasallo.

L’acte ha ofert un recull d’activitats pensades per meditar i reflexionar sobre la identitat cultural i bagatge històric de poble xarnego: taules rodones, xerrades, performances… Totes les iniciatives han estat marcades per un caràcter clarament participatiu i els visitants han tingut un paper molt actiu en el seu desenvolupament. Una de les de més èxit ha estat la mostra fotogràfica “La memòria xarnega de Catalunya”, una exposició efímera construïda al moment amb els materials gràfics i els objectes que aportava el públic.

L’acte és una de les últimes activitats de la Primavera Republicana, un cicle d’activitats que va iniciar-se el 6 d’abril i ha omplert Barcelona d’actes que reivindiquen valors republicans com l’antiracisme o el feminisme. La mostra ha donat lloc a obres de teatre, concerts o actes esportius i finalitzarà amb una ofrena floral a la plaça de la República, a Nou Barris, diumenge, 14 d’abril, al migdia.