Joan Triadú té una placa commemorativa al número 9 de la Riera de Cassoles. S’ha instal·lat coincidint amb l’onzè aniversari de mort de l’autor, i s’emmarca dins de l’Any Joan Triadú, pel centenari del naixement.

A l’edifici on s’ha col·locat la placa hi va viure l’escriptor, crític literari i pedagog els últims anys, des que es va casar, el 1956, i fins que es va morir, el 2010. Al menjador de casa hi va col·locar un banc de fusta, que envoltava tota l’estança i que va servir per formar professors de català en la clandestinitat. Va ser un punt important, sobretot durant els anys 60, pel que fa a preservar la llengua i cultura de Catalunya.

Als 60 i 70 s’hi van fer classes clandestines i reunions d’antifranquistes, de gent que volia preservar la llengua i la cultura del país
Joaquim Triadú, fill de Joan Triadú

Orígens i vida lligats a Gràcia

Nascut a Ribes de Freser, Joan Triadú va viure al carrer de les Carolines, a la Vila de Gràcia, on els pares eren els porters d’una fabrica. Per això, des del comissariat de l’Any Joan Triadú esperen que també es faci un reconeixement al districte de Gràcia, d’on sempre s’havia sentit Triadú, tot i que vivia a la vorera de la Riera de Cassoles que pertany a Sarrià – Sant Gervasi.

Es considerava una persona lligada a Gràcia, els seus orígens i la seva vida comercial era a Gràcia
Joaquim Triadú, fill de Joan Triadú

En el seu moment es va demanar que es posés un faristol en memòria a Triadú a la plaça de Gal·la Placídia, però finalment estan estudiant que es col·loqui al xamfrà entre Riera de Cassoles i la rambla de Prat. A finals d’octubre hi haurà una reunió per seguir parlant del tema, entre el comissariat de l’Any Joan Triadú i l’Ajuntament, però segurament aquest reconeixement ja no es farà durant l’any del centenari.