Per un dia, la plaça Reial s'ha convertit en un estudi de dibuix. Desenes d'artistes han tret els seus llapis i blocs per plasmar l'espai dins un projecte per reivindicar la plaça, sovint oblidada pels barcelonins. CRISTINA SAMPERE, directora Fundació Setba "És un acte de reivindicació de la plaça. La plaça està passant un dels seus millor moments, està preciosa, plena de turistes. Llavors, els turistes ens encanten però també volem que vinguin els barcelonins" Grans i petits n'han dibuixat els racons més atractius, i els il·lustradors més professionals ho han aprofitat també per posar en valor la seva feina: IVONA FLASZCZYNSKA, il·lustradora "He visto que ha venido mucha gente de fuera, de Urban Sketchers, y es un cosa lúdica y atrae mucha gente, a parte. A parte de todo el movimiento que hay en toda la plaza, hay 60 o 70 personas dibujando, yo creo que es atractivo". OT SEGUÍ "He pintat una palmera i ara estava pintant una taula que hi ha abaix, que estan pintant" SWASKY, il·lustrador "Que la disciplina del dibuix es promocioni, o sigui, que gràcies a aquest event es promocioni el dibuix, igual que hi ha més events que s'estan fent en aquests moments i es fan en uns altres llocs, no és només això. I que es promocioni el dibuix és el que realment m'interessa". Totes les obres s'exposaran a la sala Llimona aquest estiu.

La Fundació Setba juntament amb il·lustradors com Santi Sallés han organitzat l’esdeveniment La Plaça Dibuixa, una sessió d’“urban sketching” dirigida a professionals, estudiants d’art i totes aquelles persones a qui els agrada dibuixar. La trobada tenia dos objectius: per una part, convidar els barcelonins a conèixer la plaça Reial i, alhora, promoure l’art de dibuixar en petits quaderns. “És un acte públic de reivindicació d’aquesta plaça, on vénen molts turistes però volem que també vinguin els barcelonins”, explica Cristina Santpere, directora de Setba.

L’esdeveniment ha tingut bona acollida: hi han anat moltes persones, la majoria artistes. Els dibuixants, entre els quals hi havia 14 “urban sketchers” professionals, s’han distribuït per tota la plaça i pels set balcons de Setba. A més, cadascun dels professionals ha dibuixat un dels locals de la plaça.

Swsky, un dels il·lustradors que ha dibuixat la plaça, assegura que l'”urban sketching” li aporta molt com a artista, ja que “dibuixar al carrer és el que em dóna més llibertat”.

Els nens i nenes també han pogut gaudir d’aquesta jornada, en un espai per a ells amb tots els materials necessaris per dibuixar i pintar.

L'”urban sketching” consisteix a fer dibuixos a peu de carrer en una llibreta o quadern. Aquestes il·lustracions tenen l’origen en els dibuixants de carnets de “voyage”, els catàlegs d’imatges copsades per viatgers amb la mà en lloc de la càmera fotogràfica. Les il·lustracions fetes avui per experts i amateurs s’exposaran al juliol a la Fundació Setba.