Aquest dilluns s’ha descobert la placa literària que l’Ajuntament de Barcelona dedica al poeta, dramaturg, periodista i escriptor Joan Oliver, “Pere Quart”, a la façana de la casa on va viure, al número 198 de la travessera de les Corts. Amb aquesta instal·lació l’autor passa a formar part del Mapa Literari de Barcelona, que localitza carrers i racons que han estat habitats, freqüentats o immortalitzats per escriptors i escriptores. És el cas de Joan Brossa o de Joan Perucho, que aquest 2021 han rebut també aquest homenatge per part de la ciutat.

Sílvia Oliver, filla de Joan Oliver, ha participat en l’homenatge. “M’agradaria que es programessin les obres de teatre [de Pere IV] més del que es fa, perquè estava molt ben escrit”, ha reivindicat.

Autor d”Oda a Barcelona’

Nascut a Sabadell l’any 1899 i mort a Barcelona el 1986, Joan Oliver està considerat un dels grans poetes del segle XX. Els seus versos destaquen per una actitud crítica, irònica, original, àgil i realista. L’experiència traumàtica de la Guerra Civil i de l’exili el van portar cap a una escriptura i una visió del món desolada i escèptica. Va rebre, entre d’altres, el Premi Lletra d’Or, el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes i el Premi Ciutat de Barcelona.

FB pere quart (1)


Com a traductor —va traduir al català obres de Bernard Shaw, Samuel Beckett, Carlo Goldoni, Anton Txékhov o Henry Miller, entre d’altres— cal destacar que va rebre el Premi del President de la República Francesa per la versió que va fer d”El misantrop’, de Molière. El 1982 va rebutjar la Creu de Sant Jordi, fidel a la seva actitud crítica i inconformisme. De la seva producció poètica en destaca “Oda a Barcelona”. Molts dels seus poemes es poden escoltar en cançons, ja que els han musicat cantants com Lluís Llach, Joan Manuel Serrat, Ovidi Montllor, Ramon Muntaner, Remei Margarit o Raimon.