Una placa identifica ja la façana del número 9 del carrer de Calvet, la casa on va viure un dels escriptors més importants de la literatura catalana contemporània, Manuel de Pedrolo. D’aquesta manera, l’Ajuntament de Barcelona ret homenatge a l’escriptor. A banda de les autoritats, a l’acte hi han participat la comissària de l’Any Pedrolo i membre de la junta del Patronat de la fundació, Anna Maria Villalonga, i l’escriptor i amic de Manuel de Pedrolo, Joaquim Carbó. A la placa s’hi llegeix una de les frases de l’escriptor.

“Per damunt de la meva obra poso la llibertat del nostre poble.
Manuel de Pedrolo

Un dels escriptors més prolífics  

Amb més d’un centenar d’obres publicades que toquen tots els gèneres literaris, és difícil relacionar Pedrolo amb un corrent o una època literària clara i definida. És, sens dubte, un dels autors més prolífics de les lletres catalanes i, també, un dels més perseguits per la censura franquista.  Tanmateix, la seva obra extensa queda sovint eclipsada per la seva novel·la més coneguda, ‘Mecanoscrit del segon origen‘, un dels llibres més llegits durant la dècada dels 70 i reinterpretada també en el cinema a partir del film ‘Segon origen’.

Un petit despatx a l’entresol

La placa arriba dos anys després del centenari de l’escriptor. “La seva obra és tan ingent i la va fer en aquest edifici del carrar de Calvet, en un petit despatx, tancat a l’entresol —explica Anna Maria Villalonga, comissària de l’Any Pedrolo— trobo que una figura com Pedrolo, que és tan important dins la nostra literatura contemporània, mereixia estar reconegut públicament“.

A l’acte, l’escriptor Joan Carbó ha recordat una de les anècdotes que identifiquen molt la manera de fer de Pedrolo, lluny dels cercles de poder. “Jo vaig sortir d’aquesta porta amb un taló d’un milió de pessetes que ens va donar per a l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana, perquè féssim un projecte de cara a la joventut —recorda Carbó— . El taló l’havia cobrat del Premi d’Honor de les Lletres Catalanes, però deia que no volia res que no hagués guanyat treballant”.