L’any 2017, durant unes tasques de conservació habituals dels sostres de l’edifici històric de l’Ajuntament, es van descobrir un conjunt de pintures gòtiques del segle XIV. Ara, algunes d’aquestes decoracions restaurades ja llueixen al consistori. Els experts van identificar pintures de fins a tres èpoques diferents: el Gòtic, el Renaixement i els darrers repintats que es van dur a terme entre 1888 i 1929.

De moment han enllestit l’enteixinat que hi ha al pati de l’entrada actual de l’edifici de plaça de Sant Jaume, aquí s’ha recuperat la decoració original, la Gòtica. Actualment s’està treballant en un altre àmbit del pati, que s’acabarà a finals de maig, i a finals d’any es preveu poder enllestir les decoracions de la planta noble.

Un equip de sis restauradores treballen des del juny per recuperar les decoracions. L’àmbit en el qual treballen ara forma part d’una de les dependències de l’antic òrgan del Govern Municipal, en aquest espai s’està recuperant la decoració renaixentista basada en iconografies figuratives humanes, animals i florals que es poden associar a faules i ficcions clàssiques.

El procés es fa mitjançant una barreja adequada de productes químics que permet retirar les pintures més recents per recuperar-ne les històriques. El pas del temps i el seu emplaçament, en semintempèrie, han provocat que les restauradores hi hagin trobat “molta brutícia acumulada i problemes de fixació de les capes pictòriques”.