pintors

Les xarxes socials com Instagram s’han convertit en una espècie de galeria d’art, un catàleg digital per conèixer els treballs dels pintors que no depèn dels galeristes o la temporada museística. Els pintors Guim Tió, Paula Bonet, Yago Hortal, Carla Cascales o Marria Pratts han fet de les xarxes socials la seva galeria d’art. L’àmbit digital no pot substituir la pintura física pensada per penjar a una paret, però sí que ens ofereix l’oportunitat de seguir i conèixer la darrera obra dels pintors.

Guim Tió, una mirada misteriosa

Ha dibuixat rostres andrògins de coll llarguerut i mirada penetrant, paisatges que semblen fotogrames d’una pel·lícula animada misteriosa, retrats de persones vistes d’esquenaGuim Tió és d’aquells pintors a qui els agrada sortir de la zona de confort i canviar cada cert temps d’estil. L’artista sempre manté una forma única de pintar que ens fa dir: “Aquest quadre és de Guim Tió!”. Però la seva proposta va canviant tot i el risc que corre de perdre els seus fans tailandesos, que són milers.

Paula Bonet, una pintora i escriptora lila

L’artista Paula Bonet es va formar entre València, Xile, Nova York i Urbino i sobretot es va fer popular amb les seves aquarel·les. El 2021 va publicar la seva primera novel·la. ‘Anguil·la’ és un llibre que tracta sobre les agressions que reben les dones cada dia i també és una exposició, perquè la Paula s’enfronta a la pàgina en blanc escrivint i dibuixant. La Paula sempre ha fet servir l’escriptura i la pintura per escapar dels seus fantasmes, per denunciar i visibilitzar els problemes que pateixen moltes dones com l’avortament o l’endometriosi.

Yago Hortal, una única pinzellada

Yago Hortal és un dels pocs pintors que han enlluernat la crítica i el públic pràcticament des dels seus inicis, tant, que molts l’han volgut copiar. La seva obra és vibrant, magnètica, lluminosa, plena d’energia… i això és exactament el que ha intentant durant anys, fer un quadre amb una única pinzellada, una pinzellada que ho resumeixi tot, buscar una perfecció que l’ha portat al límit, descartant quadres i quadres. El 2021 va exposar a Can Framis 36 obres realitzades entre el 2007 i el 2020 i es va convertir en una de les exposicions més vistes de l’any. Més enllà de seguidors i “likes”, Yago Hortal ha aconseguit allò que molts pintors voldrien: que públic i crítica l’adorin.

Marria Pratts, de l’Hospitalet al món

La pintora Marria Pratts crea des del seu estudi en un vell magatzem de l’Hospitalet un món grotesc, fantasmal, de llums de neó i molts colors. Com els grans pintors des de Tàpies a Miró, li han dit que la seva pintura és infantil o té alguna cosa de nens. Aquesta és la millor crítica per a una gran pintora amb un discurs fort, irònic i crític. Ha format part de la darrera mostra d’artistes emergents al MACBA, “Apunts per a un incendi als ulls”. Marria Pratts es va formar a l’Escola Massana i la seva obra ha compartit espai amb pintors com Jean-Michel Basquiat, Nan Goldin o Tracey Emin.

Carla Cascales, la puresa imperfecta

Carla Cascales pinta, dibuixa i també fa escultures minimalistes amb un estil que prové del disseny i l’arquitectura. De fet, va estudiar disseny i comunicació. Crea peces delicades, perfectes i uniformes però que també són fortes, incompletes o imperfectes. L’artista experimenta amb materials orgànics com la fusta, la pedra i la ceràmica per buscar-ne l’essència. Ha realitzat exposicions individuals a Barcelona, Madrid, Londres i Los Angeles i instal·lacions artístiques a institucions com el Matadero de Madrid o La Caixa.