Pilarín Bayés

Durant la Guerra Civil el metro va servir com a refugi per protegir la ciutadania de les bombes i durant la Generalitat republicana el metro ja va arribar a l’Hospitalet. Aquestes són dues de les moltes històries del metro de Barcelona que la il·lustradora de 83 anys Pilarín Bayés ha plasmat en el llibre La petita història del metro.

L’Espai Mercè Sala, a l’estació de metro de Diagonal, acull fins a finals de febrer una exposició basada en el llibre que ha dibuixat Pilarín Bayés amb els textos de Daniel Venteo. El llibre s’ha presentat aquest divendres al matí davant dels infants de quart de primària de l’Escola Josep Maria Jujol de Barcelona.

La il·lustradora creu que és “bonic que els nens coneguin la història del metro, perquè abans no era tan obvi que es podia anar tan ràpid per sota terra”. L’historiador Daniel Venteo afegeix que “explicar la història del metro als més petits és fonamental, són els ambaixadors del metro d’avui i del futur, i en tindran un ús més conscient i emocional sent coneixedors de tota la història que hi ha al darrere d’aquests vagons que utilitzen per anar al futbol o a veure la família”.

100 anys d’història explicada als més petits

El llibre parteix de la inauguració el 30 de desembre del 1924 del primer tram de la línia del Gran Metro de Barcelona —embrió de l’L3 actual— per arribar als nostres dies. Daniel Venteo reconeix que “el metro reuneix mil i una històries que hem intentat sintetitzar en aquesta exposició i llibre”. L’objectiu és fer entenedor als més petits com l’arribada del metro, un mitjà de transport que forma part de la vida quotidiana, va canviar els hàbits socials i de desplaçament.

El llibre explica algunes de les moltes històries del metro de Barcelona. Per exemple, que a principis dels anys 60 el servei de metro es va municipalitzar i convertir en un servei públic i que el 1992, amb els Jocs Olímpics, es va obrir cap a Santa Coloma de Gramenet i Badalona.

L’exposició apropa a petits i grans la història del mitjà de transport més emprat que hi ha a Barcelona. El metro té 125 quilòmetres de vies i fins a 165 estacions que faciliten prop de 280 milions de viatges l’any.

Un centenari del metro literari

La petita història del metro, de la il·lustradora Pilarín Bayés i del narrador Daniel Venteo, és el primer dels tres llibres que es presentaran enguany dedicats al centenari del metro de Barcelona.

Els altres llibres tracten sobre la dona treballadora al metro de Barcelona, que explica el paper que han desenvolupat les dones al llarg de la història, i un tercer llibre de fotografies històriques sobre els 100 anys d’aquest transport.

Comparteix a: