La Sala Pepe Rubianes del Club Capitol és, fins al 9 de febrer, la casa de l’humorista Peyu. El comediant, conegut per les seves incursions radiofòniques i televisives, hi representa ‘El gallardo español’, un muntatge dirigit per Joan Roura.

Tot i el títol, el joc escènic té poca cosa a veure amb la comèdia de Miguel de Cervantes. De fet, figura que quan el públic entra a la sala la comèdia ja s’ha representat. Comença llavors una tertúlia entre el còmic i el públic. Tanmateix, la convenció del teatre d’època li serveix per fer mofa d’algun dels molts temes que aborda.

Un Peyu camaleònic

Peyu és el Peyu que molts coneixen dels programes radiofònics o televisius, però també és molts altres personatges, que descobreixen un vessant molt camaleònic de l’humorista. En alguns moments, recorda el ‘Non solum’ de Sergi López. ‘El gallardo español’ va, en qualsevol cas, més enllà de la típica “stand-up comedy” de la majoria de monologuistes.

També sorprèn que l’espectacle és, repetidament, un homenatge a la professió teatral. Nombroses escenes cerquen apropar l’espectador als budells del teatre. Però, per sobre de tot, és un exercici d’ironia sobre l’actualitat, del racisme a la repressió de l’independentisme passant per l’ensenyament o la violència masclista.

‘El gallardo español’ fa funcions de dijous a diumenge entre el 16 de gener i el 9 de febrer.