Pessebre vivent de la plaça de Sant Jaume

Veïns de Ciutat Vella munten aquestes festes un pessebre vivent a la plaça de Sant Jaume per reivindicar que es mantinguin les tradicions. Critiquen que l’Ajuntament hagi decidit no instal·lar el tradicional naixement a la plaça per la pandèmia del coronavirus.

En un comunicat, lamenten que “el consistori que tenim ara t’afaita una de les tradicions més arrelades i entranyables d’aquests diades, ja de per sí desangelades a la força per la pandèmia”. Al text, els organitzadors ironitzen sobre la decisió municipal: “On més fa estralls el virus no és al transport públic ni als grans magatzems: on esdevé letal és a l’aire lliure contemplant un pessebre”.

Mesures de seguretat pel coronavirus

Una de les participants, Anna Cunyat, ha explicat que la iniciativa s’ha organitzat en poc més d’una setmana de temps i que continua sumant-s’hi gent “cada dia”. El muntatge, en què participen més d’una trentena de voluntaris, recrea l’escena del naixement de Jesús i també l’anunciació de l’àngel als pastors. La representació s’acompanya de música i un recital de poesies, entre les quals fragments del ‘Poema de Nadal’ de Josep Maria de Sagarra.

Pessebre vivent de la plaça de Sant Jaume

La primera representació es va fer aquest dimarts, 22 de desembre, i es repetirà durant quatre dies més: 23. 29 i 30 de desembre i 4 de gener. Es pot veure entre les 18 i les 20 h. Cunyat remarca que ells mateixos s’encarreguen de garantir que es compleixen les mesures de seguretat: una parella disfressada de romans recorden al públic que cal mantenir la distància i portar la mascareta ben posada, i reparteixen gel hidroalcohòlic.

Per tirar-ho endavant, han rebut, entre altres col·laboracions, el suport de la ‘Passió’ d’Olesa, que els ha cedit el vestuari. De cara al futur, el col·lectiu té intenció de constituir-se com a associació per fomentar la cultura catalana a Ciutat Vella, especialment entre la població migrant.