El pessebre de la plaça de Sant Jaume d’aquest Nadal s’ha il·luminat aquest dissabte a la tarda, però no en la seva totalitat, perquè el bou i la mula encara no s’han encès. El naixement ha arribat envoltat d’incògnites pel seu caràcter innovador i reinterpretatiu d’una de les tradicions més entranyables de Nadal.

Enguany es pot dir que el pessebre és i no és a la plaça de Sant Jaume, perquè en supera els límits i s’estén amb figures lluminoses a les façanes d’edificis des de la via Laietana fins a la Rambla. Durant tot aquest recorregut, es poden veure als balcons una cinquantena de figures amb llum LED al perímetre.

El naixement del pessebre de Barcelona 2021

La localització secreta del naixement… i del caganer

Saber on està col·locat el naixement de l’infant Jesús, una de les figures més emblemàtiques del pessebre, aquest any és tota una aventura. Si l’habitual és cercar la figura del caganer, que sol amagar-se entre la resta de personatges, aquest any també hauran de buscar el naixement. La seva ubicació, tal com ja va avançar l’autor del pessebre, es troba en un portal “humil” dels carrers de Jaume I i Ferran. Per no desvelar el secret, tothom qui el vulgui visitar haurà de cercar-lo. El que sí que es pot revelar és l’aspecte: lluminós i auster, tot seguint la línia estètica d’enguany.

El bestiari, a la plaça de Sant Jaume

Si bé els personatges humans estan repartits pels carrers de Jaume I i Ferran, el bestiari ocupa la plaça de Sant Jaume. El bou, a la façana de l’Ajuntament de Barcelona, i la mula, a la de la Generalitat de Catalunya. Lluny del que és tradicional, que és vora el naixement. També gallines, porcs, ratolins o gossos.