Els trasllat del pessebre tradicional del Museu Frederic Marés al Pati de Carruatges de l’Ajuntament ha estat una de les novetats destacades d’aquest Nadal a la ciutat. Després de la polèmica desaparició del pessebre popular a la plaça de Sant Jaume, substituïda per la instal·lació artística de l’estel, ara els barcelonins poden entrar sense reserva a l’Ajuntament per gaudir de l’última creació de l’Associació de Pessebristes de Barcelona.
El pessebre, explicat pels seus creadors
Josep Porta, president de l’Associació de pessebristes de Barcelona, i Manolo Trullàs són els cervells que hi ha al darrere del pessebre. Cada any, explica Porta, té una inspiració temàtica i enguany es presenta com una celebració que connecta el passat amb el present. De fet, en aquest pessebre no hi ha cap rastre del portal de Betlem i està completament ambientat en el Moll de la Fusta dels anys 20 del segle passat. És fàcilment identificable un dels magatzems del port on es posaven les matèries primeres, un edifici de duana o l’skyline dels típics blocs de pisos mariners de la ciutat.
Una ambientació completament justificada perquè va ser precisament aquí on va treballar el poeta barceloní Joan Salvat Papasseit, i aquest any s’aprofita l’efemèride per inspirar tot el pessebre.
Una vivència que Papasseit recull al seu Nocturn per a acordió, que comença així: “Heus aquí: jo he guardat fusta al moll. Vosaltres no sabeu què és guardar fusta al moll, però jo he vist la pluja a barrals sobre els bots, i dessota els taulons arraulir-se el preu fet de l’angoixa…”. El poeta va fer del mar una font d’inspiració constant per a la seva obra.
Per aquest motiu, afegeix Porta, en aquest pessebre els pastors desapareixen d’escena i en lloc seu es poden veure mariners, gitanes, mossos d’esquadra i treballadors portuaris. Òbviament s’inclouen també escenes icòniques com el naixement, l’anunciació, el camí dels Reis i una escena de Sant Francesc, sense oblidar figures tradicionals i mundialment conegudes com el caganer.
Com veure el pessebre
Per poder veure el pessebre no cal fer reserva. L’entrada per accedir al vestíbul de les cotxeres de l’Ajuntament de Barcelona és al carrer Ciutat i la sortida, a la plaça de Sant Miquel. El pessebre es podrà visitar fins al 5 de gener amb l’horari següent:
De dilluns a divendres de 10 a 19 h
Dissabte, diumenge i festius d’11 a 20 h
El pessebre està muntat sobre una taula de vuit metres d’amplada per quatre metres de fons i una alçària de 70 cm.