(ACN)  El Teatre Tantarantana debatrà sobre el feixisme i la por als estrangers en l’espectacle ‘Persones potencialment perilloses’, dirigit i escrit per Roger Torns, que es podrà veure del 29 d’agost al 22 de setembre. En declaracions a l’ACN, Torns ha explicat que a l’espectacle, que té música hip-hop en directe, “no només es parla de racisme, sinó de les minories i de quan arriba un estrany a un poble i se l’assenyala com a estrany perquè se li tingui por”. Aquest espectacle, amb producció de Produït per H.I.I.I.T amb el suport del Teatre Tantarantana, inaugurarà la temporada 2019-2020 del teatre i forma part d’El cicló, un projecte de suport a la creació de companyies en residència. Els intèrprets són Laura Daza, Romina Cocca, Alex Sanz i David López.

El fet que centra la trama de ‘Persones potencialment perilloses’ és la mossegada d’un gos, el Negre, a la seva propietària, la Raquel. Això generarà una gran tensió entre els membres de la família de la Raquel que reaccionen de manera diferent a com s’hauria de tractar el gos per la seva mossegada.

Inicialment, ha explicat Torns, van partir del mite d’Antígona i es van interessar a parlar de les lleis i de qui les dictava, i si hi estaven d’acord o no, i també de les persones que maten gossos. Posteriorment va escriure una trama pensada com a tragèdia, però en què també hi tenen cabuda les cançons a ritme de hip-hop.

Torns ha manifestat que a l’espectacle no només es parla de racisme, sinó “de les minories i de quan arriba un estrany a un poble i se l’assenyala com a estrany perquè li tinguin por”. L’obra també parla, afegeix, de les arrels dels que venen de fora i s’han d’adaptar a un nou lloc. Retrata un drama familiar que va més enllà: “com que hi ha un creixement del feixisme, ens preguntem si aquest també és a dins de casa nostra i de quina manera”.

La Raquel

Laura Daza

es posa en la pell de la Raquel, que intenta ser una artista, però ho té tot una mica complicat perquè no acaben de creure en ella. La seva és “la lluita d’una persona per ser una artista”, però se li compliquen les coses quan arriba el seu germà a casa. Quan el seu gos, el Negre, la mossega a la mà, es creen “uns conflictes de rols de poder a dins de la família (…) qui pot prendre la decisió, qui no… es crea un judici familiar”. Daza ha dit que el seu personatge “busca la justícia sense arribar a la venjança. Una justícia que sigui universal”.

L’actriu descriu Raquel com una persona “lluitadora, però també poruga”. “Ella es creu molt lliure i decidida, però després espera l’aprovació dels altres”. Aquest és un tret que connecta molt l’actriu amb el personatge. Per contra, ha assegurat que la Raquel és més obedient que ella.

El cicló

L’obra forma part d’El cicló, un projecte de suport a la creació de les cinc companyies en residència. Torns ho ha valorat molt positivament: “És un luxe en el moment en què vivim, en què és difícil tirar un projecte endavant”.