FERRAN MONEGAL, crític televisiu "En televisió, la paraula 'periodisme' cada vegada està perdent lamentablement més sentit. S'està desvirtuant, sobretot a les televisions privades. Inclús, dins del seu catàleg existencial, les privades ja fa uns mesos que van extirpar la paraula 'servei públic'. Ens queda afortunadament encara la televisió pública, on el periodisme encara es practica de la manera que l'enteníem i ens l'explicaven a les escoles i facultats de periodisme. Veurem quant dura." ROSA MARIA CALAF, periodista "El periodisme en general està en un moment de transició, un moment de deteriorament. I ha d'adonar-se que ha de defensar la seva essència, és a dir, que el seu objectiu és servir a la comunitat, no servir-se de la societat. I per tant hauria de recuperar la credibilitat i hauria de ser capaç de transmetre aquells temes que són d'interès veritable per al ciutadà. O sigui, no només el que impacta i el que dóna negoci, sinó realment les coses que cal que el ciutadà sàpiga i se n'assabenti." MARIA DE DELÀS, periodista de Mediapro "La informació en directe li dóna valor a la informació, per dues raons: algú deia si la informació en directe era per donar-li més sentit de realitat o per donar-li immediatesa. Em fa l'efecte que és per les dues coses. Perquè la immeidatesa és un valor de la notícia i, per tant, la informació en directe és important. I d'altra banda, efectivament fa la informació més creïble. I els periodistes tenim una gran necesssitat de que ens creguin, perquè quan perdem la credibilitat perdem la funció."

Després d’abordar la presència dels periodistes a les xarxes socials, les iniciatives dels emprenedors, el futur de la premsa escrita i la informació en temps real, la cinquena sessió de BCNMediaLab ha obert el debat sobre la qualitat del periodisme en la televisió actual. Davant d’una seixantena de periodistes més joves i molts d’altres seguint el debat via web i Twitter, el crític Ferran Monegal, l’excorresponsal Rosa Maria Calaf i el periodista de Mediapro Marià de Delàs han coincidit que la informació en televisió s’està banalitzant per convertir-la en entreteniment i espectacle.

Monegal: “Fan televisió com qui fa xoriços, per vendre més”

El director i presentador de Telemonegal ha apuntat sobretot cap a les televisions privades, que en la seva carrera per l’audiència i els ingressos de la publicitat han oblidat el compromís de servei públic que comporta el periodisme. Ferran Monegal ha cridat explícitament a rebel·lar-se contra els que volen mesurar la qualitat de qualsevol programa en funció de l’audiència.

Calaf: “Ara és més important arribar i ser-hi que saber què passa”

L’excorresponsal de TVE ha criticat l’excessiu protagonisme dels periodistes de televisió davant de les càmeres, fet que ha arribat a confondre’ls amb els presentadors de programes d’entreteniment. Rosa Maria Calaf denuncia sobretot la utilització de les cares femenines per atreure audiència, en lloc de treballar per oferir una informació que ajudi l’audiència a entendre el món. Segons Calaf, cal ensenyar als més petits a veure la televisió, perquè hi ha un parell de generacions perdudes que ja no se senten atretes per la informació de qualitat en televisió.

Delàs: “De vegades la realitat importa poc”

Amb un punt de vista una mica més autocrític, Marià de Delàs ha subratllat que el bon periodisme també ha de resultar atractiu i que segurament la degradació del periodisme televisiu actual també té a veure amb el fracàs dels professionals i les empreses per aconseguir-ho. Però aquest periodista, que ha dirigit les redaccions de Canal Sur, Antena 3 o CNN+ a Catalunya, denuncia que la solució no pot passar per construir les notícies falsejant la realitat, a partir de les idees preconcebudes que els caps de redacció encarreguen als reporters.

Els ponents del BCNMediaLab sobre periodisme televisiu s’han mostrat convençuts que el futur de la televisió passa per Internet, que transformarà completament el camp de batalla de la guerra per l’audiència. Però no han deixat d’insistir en la necessitat de lluitar perquè les noves tecnologies serveixin per millorar la informació que s’ofereix al ciutadà, un progrés que a hores d’ara no està ni molt menys garantit.