El Museu d’Art Modern de Barcelona (MEAM) té des d’aquest dimecres un guia nou: el robot Pepper, que acompanya els visitants i té capacitat per interactuar-hi. Segons els responsables del MEAM, l’equipament és el primer museu espanyol que incorpora un autòmat per fer de guia de manera permanent. Inicialment, ofereix un recorregut per l’exposició “Women painting (all over the world)”.

En Pepper incorpora un sistema de reconeixement facial que li permet interactuar amb els visitants i explicar-los les obres de l’exposició. Davant de cada una, ofereix una primera explicació i la possibilitat de donar-ne més detalls tècnics o relatar-ne curiositats. De moment, incorpora l’explicació de cinc obres però se’n poden afegir tantes com es vulgui. El robot es pot desplaçar per l’exposició esquivant obstacles i persones.

Els visitants s’adrecen a l’autòmat mitjançant una pantalla tàctil en què poden indicar a en Pepper la informació que volen. Ell, en canvi, els respon de veu. Ho pot fer en 15 idiomes, tot i que, per ara, no incorpora el català.

Iniciativa capdavantera en l’àmbit cultural

En Pepper es va presentar al Japó el 2014 i des de llavors s’ha utilitzat en contextos molt diversos. S’ha fet servir, per exemple, en entorns educatius, sanitaris o de comerç minorista. En l’àmbit cultural, el museu Smitsonian de Washington en va fer una prova pilot. Des del MEAM, però, remarquen que en aquest cas es va fer “de forma puntual”, sense incorporar-lo de manera permanent com a guia.

Abans d’incorporar-lo de manera definitiva al museu, s’hi han estat fent proves durant dos mesos. Els resultats diuen que el 82 % dels visitants hi interactuen, i d’aquests, el 90 % considera que l’experiència ha estat satisfactòria.