S'estrena com a rei Carnestoltes amb la millor de les seves cares. Pau Riba aparca la guitarra, però no deixa l'espectacle. PAU RIBA, rei Carnestoltes "Jo sóc un avalador de la carn, de tota manera de carn." "Serà ell, el rei Carnestoltes, qui doni el tret de sortida al Carnaval de la ciutat. I ho farà per segon any consecutiu des de les restes arqueològiques del Born, on dijous gras llegirà el Ban per proclamar el seu regnat." El Born es torna a erigir com l'epicentre de la festa. El divendres acollirà una de les novetats, el Ball del Rodolí, que vol recordar i recuperar els carnavals històrics de la ciutat. QUIM TORRA, director Born Centre Cultural "I també va ser aquí al Born quan a finals del segle XIX, uns amics bohemis, la societat del Born, també va recuperar aquell carnaval que tantes llegendes havia fet circular a Europa." El dissabte hi haurà les rues de barri, més d'una trentena per tota la cuitat. Però el plat fort de la setmana és diumenge, amb la cercavila del rei Carnestoltes i la posterior Taronjada, que aquest any ballarà a ritme de la cançó 'Happy', de Pharrell Williams. CARLES AGUSTÍ, comissionat de Participació Ciutadana i Associacionisme "Des del primer moment hi va haver implicació associativa però està creixent moltíssim, la qual cosa és una bona notícia perquè la festa ha de ser des de les associacions des de la gent." La festa començarà el Dijous Gras amb el concurs de truites als mercats. Aquest any el rei Carnestoltes, acompanyat dels seus Set Ambaixadors, visitarà el Mercat de Sants.

El músic Pau Riba agafarà les regnes de la festa i esdevindrà el rei Carnestoltes en el Carnaval 2015. Riba, amb el to irònic que el caracteritza, ha defensat la carn “de tota mena” en oposició al peix i les espines que “imposen les forces del bé”, que les ha vinculat a la mala cara i les ganes de correcció. El personatge que representarà reapareixerà enguany amb el mateix propòsit iniciat fa tres anys: anar recuperant les tradicions històriques d’aquesta festivitat i “consolidar” el model, segons ha explicat Carles Agustí, el comissionat de Participació Ciutadana.

[Foto: Pere Virgili]

La programació arrencarà el Dijous Gras, el dia de la botifarra d’ou, les truites i les coques de llardons. Els representants del rei Carnestoltes, els Set Ambaixadors, voltaran amb els seus vestits acolorits pel Mercat de Sants anunciant que arriba. El mateix dia, però a la tarda (18 h), se celebraran l‘Arribo i els Focs de Carnaval. El rei Carnestoltes es passejarà a dalt d’un carruatge de cavalls per la plaça de Sant Cugat, el carrer de Montcada, el passeig del Born i la plaça Comercial (just davant d’El Born Centre Cultural). En aquest darrer espai començaran els Focs de Carnaval, els típics focs d’artifici que es feien a la ciutat durant els segles XVII i XVIII, i es ballarà al ritme del Sarau.

Cercavila del rei Carnestoltes

Hi haurà un nou ball

La novetat principal de la festa d’aquest any és el Ball del Rodolí, caracteritzat per la disbauxa i en què l’atzar té un paper essencial. L’Orquestrina del Sarau de la Costa serà l’encarregada d’aquesta actuació, coordinada per l’Escola de Ball Bailongu, que es farà el divendres 13 de febrer a El Born Centre Cultural. Hi haurà, a més, prop d’una trentena de rues de barri escampades per tota la ciutat que es faran, majoritàriament, el dissabte 14 de febrer.

Festa de La Taronjada

La festa grossa: la Taronjada

La tarda del diumenge 15 de febrer hi haurà el plat gros de la festa: la Taronjada, que ha estat una de les tradicions més antigues del Carnaval de la ciutat, recuperada fa molt poc temps. L’esdeveniment es divideix en diferents propostes. Arrencarà amb balls de Carnaval a la plaça Comercial amb el grup de música tradicional De Soca-rel i els dansaires de Ballets de Catalunya. Després començarà la cercavila del rei Carnestoltes, que carregats de globus i confeti de color taronja es mouran pel barri de la Ribera, passaran pel Mercat de Santa Caterina, l’avinguda de Francesc Cambó, la plaça de Santa Maria, el Fossar de les Moreres i la plaça Comercial.

La batalla campal de la Taronjada es farà a davant d’El Born Centre Cultural, amb el color taronja de protagonista amb confetis i globus que inundaran aquest espai. Se simularà una batalla de taronges, com es feia al Carnaval barceloní del segle XIV. En aquest moment es podrà presenciar una flaixmob col·lectiva que ambientarà la festa a ritme de la cançó ‘Happy’ i amb els passos coordinats d’una coreografia que s’ha difós perquè tothom la balli alhora. La festa es tancarà amb el Ball de Màscares, mentre que el dimecres 18 de febrer el Carnestoltes s’acomiadarà a mig matí amb un esmorzar popular,  l’Enterro de la sardina, al Parc de la Ciutadella. El Carnaval 2015 es podrà seguir a les xarxes de Twitter i Instagram amb l’etiqueta #carnavalbcn.

Cartell del Carnaval de Barcelona 2015