Francisco González Ledesma seguirà sent, de moment, l'únic escriptor en llengua castellana mereixedor del premi RBA de Novel·la Negra, guardó que també han aconseguit el sicilià Andrea Camilleri, l'escocès Philip Kerr i el nord-americà Harlan Coben. En un acte fastuós amb presència d'algun personatge del món literari i molts de la classe política, el president de la Generalitat va lliurar el premi de la cinquena edició a la nord-americana Patricia Cornwell. Un premi molt ben dotat que evidentment, per qüestions de rendibilitat només pot guanyar un autor consagrat. Als Estats Units, Cornwell és una ploma reputada, precursora en el camp de la criminologia forense. Els anys passats a l'oficina del Cap de Medicina Forense de Virginia com a redactora d'informes van ser el detonant. El seu personatge estel·lar, Kay Scarpetta és una metgessa forense. Patricia Cornwell, escriptora "Scarpetta i jo ens assemblem en moltes coses. La manera de pensar, de veure el món, els valors, la manera d'enfocar els casos. Però alhora som molt diferents. No està basada en mi." Tot i les experiències passades, com molts altres escriptors de novel·la negra, segueix tenint els seus assessors. Patricia Cornwell, escriptora "Tinc una àmplia xarxa de forenses i membres de les forces de seguretat que conec. Quan estic investigant vaig als experts per estar segura que la informació que n'obtinc és correcta." El títol 'Red mist', 'Boira vermella', fa al·lusió a un indicador de mostra de sang que es dóna en crims especialment escabrosos. No és estrany que Cornwell sigui coneguda també per haver publicat una teoria agosarada sobre l'autèntica identitat de Jack l'esbudellador.

Patricia Cornwell, guanyadora del V Premi Internacional RBA de Novel·la Negra ha escrit 19 novel·les amb Kay Scarpetta de protagonista, la darrera de les quals, ‘Red Mist’, mereixedora del guardó.

Curiositats:

Es diu que la seva literatura és la que va donar peu a sèries de televisió com ‘CSI’. Sembla que Angeline Jolie la podria encarnar en un futur film, que es començarà a rodar el 2012.

A ‘portrait of a killer: Jack the ripper’, sosté que la identitat de Jack l’esbudellador correspon al pintor Walter Sickert. Va aixecar polseguera quan va explicar públicament que havia esquinçat algun dels quadres del pintor (propietat seva) durant el procés de recerca.