La mostra “Adentro” exposa retrats de 17 interns fets amb una càmera analògica de mig format en un estudi fotogràfic muntat a la mateixa presó. Són imatges en blanc i negre que tenen un format quadrat de 170 x 170 cm. Els protagonistes i els fotògrafs són els mateixos presos.

L’exposició és el resultat de tres anys de tallers de fotografia participativa a les presons de Catalunya, en concret al mòdul DAE (Departament d’Atenció Especializada) de Brians 2 i al Centre Penitenciari de Joves de Catalunya, a la Roca del Vallès.

Una visió diferent de la presó

Les imatges van acompanyades de reflexions breus fetes pels interns. El primer que vol fer el Salva quan surti és menjar-se un Bic Mac, un bistec i ous fregits amb patates. El Manuel, de 56 anys, diu que la presó li sembla una escola bressol i el Sergio ja no hi és. Va morir per sobredosi el març del 2017 en una sortida autoritzada. Segons Pau Coll, responsable dels tallers participatius de RUIDO Photo, “un dels objectius principals que tenen aquests projectes és anar intentant foradar, fer petites esquerdes als murs de les presons perquè la societat anem coneixent una mica millor qui són els nostres presos”.

Una exposició itinerant

La Nau Bostik va acollir l’estrena de l’exposició de fotografies fetes per presos l’estiu del 2017. La segona parada de la mostra és al Centre Cívic Pati Llimona, al Gòtic, on es pot visitar a la Sala Montserrat Roig i al mateix pati fins al 28 de setembre.

Els tallers participatius també han pres forma d’audiovisual

A partir d’aquest projecte social de fotografia, alguns dels interns del Centre Penitenciari de Joves de Catalunya també han treballat la seva realitat dins dels murs a través d’una càmera de vídeo. Fruit d’aquest treball ha sorgit ‘La quinta del chavolo’ i un altre documental anomenat ‘ADENTRO’, que ha obtingut el premi Movistar + al millor documental iberoamericà en el festival DocumentaMadrid 2017.

Qui hi ha darrere de RUIDO Photo?

Pau Coll ha coordinat aquest procés participatiu a les presons a través de l’organització de la qual forma part, RUIDO Photo, una entitat dedicada als reportatges documentals en temes relacionats amb els drets humans i els conflictes socials. RUIDO Photo imparteix tallers de fotografia a les presons des del 2005.