Què passaria si s’hagués de fer una representació d”Els Pastorets’ però els actors es perdessin pel camí? Aquest és el punt de partida d'”Els Pastorets de pa sucat amb oli” de l’Associació Catalana de Teatre Educatiu que actualment es representa al Teatre del Raval. Els tècnics, que són els únics que en aquell moment són al teatre, es veuen obligats a substituir els actors i a tirar endavant l’espectacle. Amb un atrezzo i una escenografies senzilles, els personatges intentar simular tots i cada un dels papers que apareixien en el clàssic de Folch i Torres.

‘Els Pastorets de pa sucat amb oli’ respecten el fil argumental de l’original de Folch i Torres, però en comptes de durar dues hores i mitja, ho encabeixen tot en només 50 minuts. Aquesta és, segons els actors, la duració màxima perquè els infants es mirin tot l’espectacle sense desconnectar ni avorrir-se.

El públic convertit en actor

Amb la incorporació dels tècnics a dalt l’escenari per substituir els actors, no n’hi ha prou: la participació del públic és també necessària durant el transcurs de l’obra. És per això que a mesura que avança l’espectacle, es demana que el públic pugi a l’escenari per interpretar algun dels papers que els manca, com el de pastors del poble o de fúries de l’infern.  Mitjançant uns paperets, el públic que s’anima a pujar a l’escenari, sap quin paper fa i quines frases ha de dir. Malgrat tot, se’ls convida a, si ho volen, improvisar o afegir frase que creguin oportunes.