La primera parada de la cercavila és la baixada de Santa Eulàlia, el punt de la ciutat on, segons la llegenda, la copatrona va patir un dels 13 turments perquè no va voler renunciar a la seva fe cristiana. La història explica que van posar la màrtir en una bóta plena de vidres i la van fer rodolar 13 vegades carrer avall. En aquest indret, les gegantones Laies ballen al so dels grallers i també fan una ofrena floral davant de la imatge de la santa.

Després d’aquesta aturada, la comitiva arriba a la plaça de Sant Jaume. Allà, les gegantes passen per sota el penó i dansen el ball de Santa Eulàlia amb l’acompanyament de la música de la Cobla Ciutat de Barcelona. L’acte tanca la celebració de la festa major d’hivern, que aquest any ha coincidit amb Dijous Gras i l’arribada del Carnestoltes. En la passejada, on totes les gegantes prenen el nom de la Laia, hi participen membres dels Gegants del Pi, de la Plaça Nova, del Raval, de la Barceloneta, del Casc Antic, de Santa Maria del Mar, de la Casa de la Caritat, de Sant Pere de les Puel·les i també els Gegantons del carrer de la Princesa.

Un altre dels clàssics de la festa és el canvi de guàrdia de la Coronela. Es tracta d’una antiga milícia ciutadana formada pels membres dels gremis professionals, que s’encarregava de defensar les portes de la ciutat des de l’edat mitjana. Va ser desarmada i abolida el 1714 i l’Associació de Recreació Històrica n’ha recuperat la tradició.

L’Ajuntament s’obre a Barcelona

Com és tradició per Santa Eulàlia, la Casa Gran ha celebrat una nova jornada de portes obertes, que ha atret molts ciutadans. De fet, des d’abans de les 10 h s’han pogut veure cues davant de l’edifici. Durant el recorregut, els visitants han pogut veure la Galeria Gòtica, el Saló de Cròniques, el Saló de Cent o el mateix despatx de l’alcalde.

La ruta ha estat amenitzada amb explicacions teatralitzades de personatges il·lustres de l’època, una manera de recrear l’espai i conèixer la història de la ciutat.