Un peix globus, una tortuga i unes estrelles de mar penjades del sostre, per donar al visitant la impressió d'estar submergit en el fons marí. L'Institut Botànic i el Museu de Ciènces naturals han fet una reconstrucció exacta del gabinet de curiositats que la família Salvador va tenir durant tres segles a la rebotiga de la seva farmàcia del carrer Ample. A partir del segle XVII, sis generacions de Salvador es van dedicar a ampliar, classificar i conservar una col·lecció apassionant sobre els tres regnes: l'animal, el vegetal i el mineral. Col·leccionar per observar i entendre el misteri de la creació, una actitud genuïnament científica. JOSÉ PARDO, comissari de l'exposició "Ens permet explicar com es feia ciència a la Barcelona d'aquella època i ens permet explicar-ho amb els objectes, els productes de la gent, que passaven per les mans dels naturalistes de l'època." La mostra també evidencia el paper que la família Salvador va tenir a l'àmbit internacional. Des de la farmàcia va intercanviar peces i coneixements amb científics de tot Europa, que firmaven aquest llibre d'or després de visitar el gabinet. La col·lecció, composta pel mobiliari, la biblioteca i els 30.000 espècimens, ens ha arribat gairebé sencera i en bon estat per miracle. Ara és a les mans de l'Ajuntament, que la deixarà visible durant els dos anys que durarà la mostra.

Des del segle XVII i durant sis generacions, la família Salvador va col·leccionar tota mena de curiositats dels tres regnes -animal, vegetal i mineral- que exposaven a la rebotiga de la farmàcia. Van intercanviar peces i coneixements amb naturalistes de tot Europa. A la mostra s’hi pot veure una reconstrucció exacta del gabinet així com una part de la col·lecció original, que té un valor immens perquè ens ha arribat gairebé per miracle, sencera i en bon estat.

L’Ajuntament n’és el propietari i va adquirir l’última part de la col·lecció l’estiu passat. “Ara creiem haver reunit el 95% de la col·lecció salvadoriana“, explica Jaume Ciurana, el tinent d’alcalde de Cultura. També ha avançat que l’Ajuntament està treballant per traslladar aquesta exposició al Museu Martorell, al Parc de la Ciutadella. Un museu que s’ha quedat buit des que les ciències naturals se’n van anar al Museu Blau del Parc del Fòrum.

Un patrimoni científic i cultural

Per primera vegada el públic barceloní pot accedir a aquesta col·lecció de primer ordre, tant per la seva amplitud- quantitat d’espècimens, herbaris, diaris de viatge, – com per l’extraordinària vàlua científica que conté. “Aquesta exposició permet al visitant submergir-se en el gabinet i entendre com es feia ciència aleshores, als segles XVII i XVIII. I això començava per la passió pel col·leccionisme, que es va posar de moda des del Renaixement. “Va jugar un paper fonamental en l’elaboració i la transmissió del coneixement sobre la natura durant tres segles”, ha conclòs el comissari de l’exposició, José Pardo. També han avançat que organitzaran moltes activitats al voltant de la mostra, en els dos anys que estarà visible.