Escolans, compositors, intèrprets i directors antics i actuals han omplert aquest dilluns l’escenari del Palau de la Música Catalana per celebrar el primer concert del Mil·lenari de Montserrat aquest 2025, Mil anys de música. Qui tampoc ha deixat cap cadira buida ha estat el públic que hi ha acudit per gaudir d’aquest resum de la trajectòria de l’abadia. El comissari del Mil·lenari, Bernat Juliol, ha explicat a betevé: “Aquests actes busquen explicar què ha sigut i continua sent Montserrat. Un lloc de fe i espiritualitat, però també un espai de cultura i música”, ha afegit.

A més, aquest any també està d’aniversari l’Escolania de Montserrat, que fa 700 anys. El compositor Bernat Vivancos, que participa en aquest homenatge, ha remarcat: “Aquest concert és una cosa única al món, que resumeix la història de Montserrat, que ofereix una formació idònia”.

Un concert dividit en dues parts

L’acte es divideix en dues parts. La primera és el moment en què totes aquelles persones que en algun moment han estat relacionades amb la música a l’abadia han pujat a l’escenari per resumir la trajectòria generacional de Montserrat. Juliol ha confessat que els fa molta il·lusió poder unir-los a tots i fer-los partícips d’un esdeveniment tan rellevant. A la segona part han interpretat per primera vegada l’oratori del Mil·lenni Pacis Visio, compost a 10 mans.

El lligam entre Montserrat i el Palau

El Palau de la Música acollirà quatre concerts més: les Completes de Nadal de Cererols, el 9 de desembre; el Llibre vermell de Montserrat, el 27 de febrer; el Romanticisme coral, el 13 de març, i Bach, Vivaldi i Händel, el 22 de maig. No és causalitat que la sala barcelonina sigui un escenari recurrent de la celebració. Tant l’Abadia de Montserrat com el Palau es consideren espais que defensen i difonen la cultura i el patrimoni català.

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a