NÚRIA FONT, responsable d'Esdeveniments al Palau Moxó "El Palau Moxó és un palau privat, del segle XVIII. Es va construir el 1773. Des de llavors fins avui és de la família Moxó i encara hi viuen. No a les mateixes estances que visitem avui en dia, però en una altra part de la planta noble." NÚRIA FONT, responsable d'Esdeveniments al Palau Moxó "Tenim la col·lecció més gran de Barcelona, que són 22 llums de cristall de bacarrà. La Francesca Güell, que és la filla de l'Eusebi Güell, és l'àvia de la Inés, de la propietària actual. Quan ella va morir, va deixar escrit en el testament que, si mai es venien aquests llums, s'havien de vendre en bloc." NÚRIA FONT, responsable d'Esdeveniments al Palau Moxó "El que actualment és la biblioteca abans era cuina. El que passa és que, en un moment determinat, es va decidir que la cuina no podia estar a la planta noble. Es va pujar a dalt, al pis següent, que actualment és privat, i es va convertir en biblioteca. Hi ha llibres acumulats de diverses generacions, molts llibres en francès, quixots, molts llibres en llatí..." NÚRIA FONT, responsable d'Esdeveniments al Palau Moxó "Es va decidir netejar-les per poder-les visitar. Tot el que hi ha és original, no hi hem afegit res d'atrezzo, és tot el que hi ha. Veiem que hi ha molta roba de servei, sabates, bosses, maletes, els llits són també originals..."

Francisco de Graell va encarregar la construcció d’aquest palau el 1770 a Francesc Mestres, que havia estat mestre d’obres de la catedral de Barcelona. Només tres anys després l’edifici estava enllestit, però el propietari va morir el 1775 sense descendència. Va heretar el palau la seva germana, casada amb Francisco Bonaventura de Moxó. Des de llavors, el palau ha estat propietat d’aquesta família de terratinents. L’actual propietari, Francisco de Asís Moxó, és el desè baró de Montcortés i el tercer marquès de Sant Mori. La seva germana Inés viu a les estances privades del palau, però la part pública està disponible per a esdeveniments i visites.

Qui organitza les visites són les responsables del projecte Cases Singulars, que s’han proposat donar a conèixer edificis com aquest o com el Palau Güell, el Palau Moja o el Palau Centelles. Durant aquestes festes nadalenques també ofereixen visites comentades a la casa de Manuel Rocamora, a l’estudi-taller d’Oleguer Junyent i a la Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts. Tots ells edificis “singulars” que consideren que expliquen la història de Barcelona entre els segles XVIII i XX a través de les vivències de les persones que hi van viure.