Gràcies a una pista que van donar Josep Maria Huertas Clavería i Lluís Permanyer al programa de Barcelona TV “Barcelona ciutadans en temps de guerra”, l’historiador Dani Cortijo va aconseguir salvar “in extremis” un grafit de la Guerra Civil dedicat a un milicià republicà, Miquel Pedrola.

La pintada era al carrer de Sant Miquel, a la Barceloneta, i estava a punt de desaparèixer per uns treballs que es feien en una finca.  Com que el grafit no estava catalogat, mentre es feien les obres que podien acabar amb ell, els responsables de la rehabilitació van demanar documents que acreditessin el valor d’aquesta inscripció.

Pedrola, un jove del barri

Miquel Pedrola va lluitar al front d’Aragó en una columna del POUM. A la seva mort, els veïns del barri van rebatejar el popular carrer de Sant Miquel pel carrer de Miquel Pedrola. El franquisme va mirar d’esborrar la inscripció, però aquesta va sobreviure 40 anys. Ara els veïns de la Barceloneta celebraran la conservació d’aquesta pintada, com a testimoni mut de la història del barri.