Aquest cap de setmana s’han celebrat els primers actes commemoratius del centenari del pailebot Santa Eulàlia. Durant tres dies, s’han pogut visitar un conjunt de vaixells tradicionals amarrats al Moll de la Fusta. L’atracció d’aquest diumenge al migdia era veure com el pailebot Santa Eulàlia ha salpat amb la resta d’embarcacions. Es dirigien cap a la població marítima de la Seta, a França, però finalment han hagut de retornar al port pel mal temps. L’embarcació intentarà el viatge fins a França aquest dilluns.

Durant aquest diumenge al matí molta gent s’ha apropat al litoral barceloní per veure una imatge molt poc habitual. Han pogut veure de prop embarcacions històriques, grans bucs que han marcat un punt d’inflexió en l’evolució de la maquinària tècnica i científica de la navegació oceànica. Amb aquests vaixells, els visitants han pogut conèixer de ben a prop la navegació marítima de fa més de 100 anys.

A part del pailebot, al Moll de la Fusta hi havia aquests dies dos grans bucs que normalment naveguen per aigües internacionals. Un era el Shtandart, una rèplica de la primera fragata russa construïda al segle XVIII per ordre del tsar Pere I el Gran. I l’altre, el buc escola Kruzhenstern de l’armada russa considerat el segon veler més gran del món. També han participat en la trobada, el Mutin, un veler de la marina francesa de 33 metres d’eslora. Així com el quetx de Badalona i el Sirius, un veler bergantí construït als Països Baixos fa 100 anys.

Amb aquesta trobada, que tenia per títol Vaixells a Port es rememorava la història i es reconeixia la vàlua del Santa Eulàlia en la recuperació de la memòria històrica de la navegació.

Aquesta no és l’única activitat prevista per celebrar els 100 anys del pailebot Santa Eulàlia. Al llarg de tot aquest any es faran diversos actes de celebració.