Per a alguns estudiosos, l’ou com balla és la metàfora del cicle de la vida i una referència al temps i al moviment continu. En canvi, per a d’altres era un joc d’entreteniment de l’edat mitjana. Catalunya és, actualment, l’únic lloc del món on es fa ballar l’ou i es pot veure, entre el 7 i el 10 de juny, a la Catedral, a la Reial Acadèmia de Bones Lletres, a l’Arxiu de la Corona d’Aragó – Palau del Lloctinent, al Museu Frederic Marès, a l’Arxiu Històric de la Ciutat – Casa de l’Ardíaca, a la Casa dels Entremesos, a l’Ateneu Barcelonès, a l’església de Santa Anna, a la basílica de la Puríssima Concepció, al Col·legi Escolàpies Llúria, al Monestir de Pedralbes, al Taller Escola Sant Camil i a la parròquia de Sant Jeroni de Montbau.

Coincidint amb aquesta festivitat, també molts edificis singulars faran jornades de portes obertes, entre els quals hi ha l’Ajuntament, l’Ateneu i el Monestir de Pedralbes. A l’Ajuntament, a més, s’hi pot veure una exposició del seguici popular de Barcelona, amb els gegants i el bestiari.

La processó de Corpus

La processó surt després de la missa del Corpus seguint la Custòdia amb el Santíssim Sagrament al tron del rei Martí, al costat de gegants i nans, l’Àliga, els Cavallets Cotoners, el Lleó, la Mulassa, el Bou, la Víbria, el Drac, la Tarasca i el Dofí. També hi haurà balls de bastons, el ball dels Cercolets, els Castellers de Barcelona, la Banda de Música Municipal i diversos grups de música tradicional i popular.

El recorregut comença i acaba a l’avinguda de la Catedral.