(ACN) L’històric autor de manga Osamu Tezuka (1928-1989) serà el protagonista d’una exposició que es podrà visitar al Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC) a partir del 31 d’octubre. La inauguració de la mostra, que estarà oberta fins el 6 de gener de 2020, coincidirà amb l’inici de la 25a edició del Manga Barcelona. Es tracta d’una mostra que té com a objectiu donar a conèixer l’obra d’un creador vital per entendre l’evolució del manga després de la Segona Guerra Mundial, i també un dels autors de còmic més prestigiosos i prolífics del món.

Macoto Tezuka, fill de l’autor i membre de la direcció actual de Tezuka Productions, participarà en la inauguració de l’exposició. Macoto Tezuka s’ha dedicat a supervisar les adaptacions i altres derivats de l’obra del seu pare i ell mateix s’ha encarregat de dirigir-ne alguna adaptació. Al Japó també és conegut com a director de cinema, una vessant que estarà present en alguna de les activitats organitzades en aquesta edició del Saló del Manga.

Amb aquest nou projecte FICOMIC i el Museu Nacional continuen treballant per difondre el còmic i fer visibles les relacions que existeixen entre les diferents arts. Com ha explicat FICOMIC en un comunicat, Osamu Tezuka va ser “una figura crucial que va donar forma al manga modern” quan va començar a publicar manga poc temps després de la fi de la guerra. El 1947, el manga ‘Shin Takarajima’ (publicat en castellà amb el títol ‘La nueva isla del tesoro’) es va convertir en un èxit, i va arribar a vendre més de 400.000 còpies.

FICOMIC ha assenyalat que Tezuka va exercir una gran influència per tota una sèrie d’autors que acabarien liderant la indústria del manga en les dècades següents. Noms com el duet Fujiko Fujio (creadors de ‘Doraemon’), Shotaro Ishinomori (autor amb el rècord Guinness de pàgines de còmic publicades) o Yoshihiro Tatsumi (un dels autors principals del gekiga) van reconèixer l’impacte que va tenir en ells l’obra d’Osamu Tezuka.

‘Astro Boy’

Poc temps després del seu debut, Tezuka va començar a crear personatges de gran èxit com ‘Astro Boy’, ‘La Princesa Caballero’ o ‘Kimba, el león blanco’, autèntiques icones del manga i també de l’animació japonesa. Poc temps després, va començar a treballar en obres de caràcter més adult, en què destaquen Adolf, Buda, Fénix, i un dels seus últims grans personatges, el cirurgià Black Jack.