Qui era Sant Jordi? Què simbolitzava el drac? En quin moment apareix el costum de regalar roses i llibres? Els experts en cultura popular Jan Grau i Toni Serés i l’escriptora Inés Macpherson parlen al betevé directe sobre la diada de Sant Jordi des del punt de vista de la tradició.
“En realitat no sabem qui era sant Jordi“, afirma Jan Grau, un dels principals experts en cultura popular i tradicional catalana. La primera documentació apareix a la Llegenda àurea, de Jaume de Voràgine, del segle XIII. Una mena de diccionari de vides de sants pensada per facilitar la tasca dels capellans en llurs oracions. “Al poder li interessava un sant que representés la cavalleria, algú esforçat i altruista que salva el poble sense rebre res a canvi. I és a partir d’aquí que s’escampa la llegenda”, afegeix.
Una llegenda universal
“Durant les creuades es va escampar per tot Europa, per això hi ha sant Jordi també a Anglaterra i a altres llocs. És un símbol de la lluita contra el mal“, comenta Inés Macpherson. “La llegenda de sant Jordi és universal, cada cultura l’ha adaptat al seu gust. A Catalunya se situa a Montblanc, on un cavaller ajuda la població matant el drac per salvar una donzella”, apunta Toni Serés, tècnic de cultura, festa i tradició del Departament de Cultura de la Generalitat i director de la revista Canemàs.
A la taula rodona s’ha explicat també que es té constància d’una fira de roses al Palau de la Generalitat al segle XVII, probable origen del costum de regalar roses el dia de Sant Jordi. La incorporació del llibre, per contra, és molt més tardana, del segle XX. “L’any que ve se’n celebrarà el centenari. Va ser Vicent Clavel i Andrés qui va proposar promocionar la lectura amb una fira de novetats editorials, que després es va traslladar al 23 d’abril”, concreta Serés.
En tot cas, l’èxit de la diada l’ha convertit en un esdeveniment exportable, com ho demostra el fet que des de fa quatre anys, i amb Myriam Rueda, se celebra un dia de Sant Jordi, amb llibres i roses, a Bangkok. “És una festa fàcil d’exportar, i la Unesco ho va aprofitar declarant Dia Mundial del Llibre el 23 d’abril”, conclou Sellés.
Què vols saber del Sant Jordi 2025 a Barcelona?
- Sant Jordi 2025 a Barcelona: roses i llibres, signatures, parades i la superilla | DIRECTE
- Sant Jordi a Barcelona 2025: Guia completa amb tot el que has de saber
- Signatures de Sant Jordi 2025: Cercador de firmes amb data, horari i nom dels escriptors a Barcelona
- Aquestes són les recomanacions dels llibreters per Sant Jordi 2025
- Portes obertes a Barcelona per Sant Jordi 2025: Què fer i visitar gratis el 23 d’abril?
- Superilla de Sant Jordi 2025 a Barcelona: On hi haurà carrers tallats als cotxes?
- Parades de Sant Jordi 2025 a Barcelona: On es venen llibres i roses? | MAPA
- La llegenda de Sant Jordi, resumida: Què s’hi amaga al darrere?
- La Grossa de Sant Jordi 2025: Data, premis, on comprovar el número i què saber del sorteig | GUIA
- Per Sant Jordi desfullem el mot “rosa” per analitzar-lo més enllà de la declinació, “rosa, rosae”
- Obrim el “llibre” per Sant Jordi: quin és l’origen d’aquesta paraula?
- Per Sant Jordi, llegim el mot “novel·la”, amb plantejament, nus i desenllaç
