Escolta aquesta notícia

La Marató de Barcelona 2025 serà el 16 de març i la Mitja Marató de Barcelona 2025 es va celebrar diumenge 16 de febrer. Hi ha, però una altra marató que és interessant de recórrer perquè et fa sentir-te partícip de segles d’història. És la seva etimologia —saber d’on prové— i també quines curiositats lingüístiques amaga.

La marató és una cursa amb una distància de 42,195 km i la mitja marató, de 21,097 km. Però per córrer la marató lingüística no cal tant d’esforç i preparació, només cal seguir el recorregut d’aquesta entrada, molt més curta que aquesta fita esportiva.

El primer maratonià va morir per la causa

Segons diu la tradició, el nom de la cursa, marató, fa referència a un fet històric. Un soldat atenenc, Filípides, l’any 490 aC, va haver de córrer des de Marató fins a Atenes per anunciar la victòria sobre Pèrsia en la batalla que havia tingut lloc a Marató. En arribar i després d’anunciar la bona nova, va morir d’esgotament.

Així doncs, l’origen de marató és grec perquè rep el nom de Marathṓn, justament la planura grega d’on va sortir Filípides cap a Atenes per anunciar aquesta victòria grega. Actualment la ciutat de Marató té el seu museu corresponent en què recull tota la història.

També a la feina es pot suar la cansalada

Una altra significació de marató, a banda de la de ‘cursa’, és quan les reunions, feines o negociacions s’allarguen molt, suposen molts dedicació, esforç i són intenses. També podem utilitzar marató per designar, precisament, llargues sessions de treball. Bé, en entorns laborals o en qualsevol altra tasca a la qual hom hi dediqui molt de temps.

Què vols saber de la Mitja Marató de Barcelona 2025?

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a