El Cor de l’Orfeó Lleidatà ha presentat a la sala Barts ‘Christmas.cat’. Aquest espectacle, inèdit fins ara a Barcelona, omple cada any per aquestes dates nadalenques el Teatre de la Llotja de Lleida. S’ha convertit en tot un clàssic a les Terres de Ponent. El director del cor des de fa quinze anys, Pedro Pardo, va tenir la idea de canviar el ritme de les nadales tradicionals. “Fèiem el nostre concert anual de nadales tradicionals, però vam pensar que calia actualitzar el repertori i cantar-les a ritme de pop, rock o funky”, explica Pardo.

Dos anys després van anar més lluny i hi van introduir temes de gòspel. Val a dir que l’Orfeó Lleidatà, fundat el 1861, ja havia estat pioner en això dels espirituals negres. Va ser el primer cor espanyol que va contractar un mestre de gòspel nord-americà. Un enregistrament de l’Orfeó de l’any 1963 és el primer d’un cor espanyol cantant gòspel.

Homenatge a Freddie Mercury

Al ‘Christmas.cat’ actual (modifiquen l’espectacle cada any) hi ha nadales com ‘El noi de la mare’, ‘Fum, fum, fum’ o ‘El petit vailet’ canviades de ritme, i temes de gòspel com ‘This little light of me’, però també una picada d’ullet a Marvin Gaye amb ‘Ain’t no mountain high enough’. Una part important del directe l’ocupen versions corals de cançons de Queen. “A Queen tots els membres posaven veus, el treball vocal era molt important”, justifica Pardo.

L’orfeó ha fet cinc concerts de ‘Christmas.cat’ aquest mes i clou la gira a casa, al Teatre de la Llotja de Lleida, on ja s’han esgotat, com cada any, les mil localitats.