La Glòria i el Guillem són dues de les veus de l'Orfeó Català. Ella fa 20 anys que hi canta, mentre que ell en fa sis. GUILLEM GASCÓN, cantaire de l'Orfeó "La coral és com una vàlvula d'escapament. Ets amb gent diferent i fas coses totalment diferents amb la infraestructura que ofereix el Palau de la Música, l'oportunitat de fer viatges o intercanvis amb altres corals, l'experiència és molt enriquidora." El concert que preparen és especial: celebren el 125è aniversari del Cor. En el repertori hi ha una peça composta expressament per a l'ocasió, es diu Veni Creator Spiritus. GLÒRIA VICENÇ, cantaire de l'Orfeó "Per mi és la típica obra que l'agafes el primer dia i dius "ai, no sé si arribaré a fer-ho, això" perquè no és convencional, però a mesura que vas entrant i te la vas fent teva és una obra magnífica, importantíssima." El compositor és el mateix director de l'Orfeó, Josep Vila. Per a ell també és una cantada commemorativa perquè deixa el càrrec després de 18 anys al capdavant de la formació. JOSEP VILA, director de l'Orfeó "Hi ha un punt de nostàlgia, evidentment, però predomina l'alegria d'allò que hem pogut fer i d'allò que farem. A l'Orfeó estic segur que li espera una nova etapa de creixement brillant plena d'entusiasme i a mi en la meva carrera professional també hi confio i treballaré perquè així sigui." "Fa mesos que el cor prepara aquesta cita tan emotiva. Poc més d'una hora de música interpretada per l'Orfeó Català i el Cor de Cambra del Palau de la Música. Aquesta ha estat la darrera entrada de Josep Vila que ha començat així de contundent." El concert és el primer de 7 per celebrar l'aniversari de la Creació de l'Orfeó.

Josep Vila ha estat el director de l’Orfeó Català durant els darrers 18 anys

. Aquesta temporada deixa el càrrec i s’acomiada justament quan el Cor celebra el 125è aniversari. Com a comiat, ha compost l’obra ‘Veni creator spiritus’, que a través de la música vol convidar a la reflexió sobre les tragèdies del món i també reivindicar els valors universals com la generositat, la pau i l’optimisme. Tanmateix, Vila reconeix que aquesta estrena té regust de comiat. “Hi ha un punt de nostàlgia, evidentment, però predomina l’alegria d’allò que hem pogut fer i d’allò que farem”, confessa. I afegeix que amb la seva marxa comença una nova etapa que preveu “brillant”.

La celebració del 125è aniversari de l’Orfeó continuarà un cop Vila sigui substituït -al setembre- pel nou director, Simon Hasley. El 12 de setembre la Simfònica de Londres interpretarà el ‘Rèquiem’, de Verdi. El 26 de novembre s’estrenarà una obra de Salvador Brotons. El 15 de març continuarà la música amb la col·laboració de l’Orfeó i el Cor de Cambra amb la Simfònica Simón Bolívar de Gustavo Dudamel, que interpretaran la ‘Simfonia número 9’ de Beethoven. El 5 d’abril serà el torn de l’‘Ave verum’, de Mozart. I el 14 de maig, el Cor de Cambra, dirigit per Xavier Puig, interpretarà un programa dedicat a grans mestres vinculats a la història de l’Orfeó Català.

La història de l’Orfeó Català va començar el 1891 amb els fundadors, Lluís Millet i Amadeu Vives, amb l’objectiu de difondre el repertori coral català i universal. Durant el segle XX es va convertir en un referent fonamental per al foment de la música catalana i va impulsar la creació d’un auditori propi: el Palau de la Música Catalana, l’any 1908.