No és un restaurant i tampoc no busca oferir alta cuina. L'Òpera Samfaina convida a un viatge gastronòmic amb els cinc sentits. A través del gust, amb productes típics de la gastronomia catalana, però també de la vista, perquè l'espai està ple de detalls entre l'avantguarda i la tradició artesana. Creacions de l'artista Franc Aleu que ha ideat un món on deixar volar la imaginació. FRANC ALEU artista "Una manera que hem buscat de transmetre els nostres principals valors culinaris i culturals. Ho hem fet d'una manera que realment cal veure per ser explicada." El caramelet de l'espai és la sala privada on es projecta l'òpera 'L'Odissea'. Una pel·lícula d'animació 3D protagonitzada per l'avatar digital del xef Jordi Roca. Els 16 comensals poden gaudir de la història mentre mariden productes de cada regió amb una selecció de vins catalans. La proposta no persegueix atraure el turista sinó principalment el públic local, amb un preu de 30 euros de mitjana. JORDI ARMENGOL director Òpera Samfaina: "Lògicament estem a les Rambles. La intenció que creu tothom és el turisme però el nostre focus és el públic local." El projecte també té una vessant solidària, amb tapes creades i cedides per cuiners de renom. Part del que es recapti es destinarà a fins benèfics.
És difícil definir què és exactament l’Òpera Samfaina. El que no és segur és un nou restaurant dels germans Roca. Aquest és el missatge que tant els cuiners com els responsables del Liceu no s’han cansat de repetir aquest dimarts en l’acte de presentació. “No és la seva cuina, sinó que ells ens recomanen uns productes que ens defineixen i nosaltres els presentem d’una manera molt divertida”, segons Franc Aleu. L’escenògraf i artista visual ha estat l’encarregat de dissenyar aquest nou espai, que combina l’art, la gastronomia, la cultura, la història, l’espectacle i l’humor. En paraules seves, “és una nova forma d’entendre l’oci gastronòmic i una manera que hem buscat de transmetre els nostres principals valors culinaris i culturals”.
Òpera Samfaina, que ocupa l’antic Espai Liceu, es divideix en cinc zones: la Vermuteria, la Diva, l’Odissea, el Mercat i el Rocambolesc. La Vermuteria ofereix una extensa carta de les tapes més típiques del migdia, com olives, anxoves i patates braves. La Diva és la part central, una cova farcida de poesia visual en què hi ha diverses àrees, com una barra on es poden tastar vins de les 12 DO catalanes o la barra solidària, on s’oferiran tapes creades per cuiners de renom internacional com Carles Abellan, Nandu Jubany, Albert Adrià i Cristian Escribà, i els beneficis de la qual aniran destinats al Casal dels Infants del Raval i la Fundació Joan Salvador Gavina.
L’Odissea és la principal atracció de l’Òpera Samfaina. Es tracta d’una sala circular, amb espai per a 16 persones i rodejat de pantalles immenses, en què es projecta una pel·lícula d’animació fantàstica, protagonitzada per un personatge inspirat en Jordi Roca, que recrea la història de Catalunya en clau d’humor. “Donem a provar una sèrie de productes elaborats a Catalunya per artesans, com un bisbalenc, unes anxoves, una escalivada, un mató amb confitura de prunes…”, segons ha explicat Joan Roca, “una sèrie de coses que hem seleccionat perquè pugueu viure la història mentre mengeu aquestes coses i beveu uns vins que hi estan maridats i alhora tenen relació amb allò que va passant”.
El Mercat és l’aparador dels productes locals. Hi ha diferents zones destinades a les temàtiques principals de la gastronomia catalana: Sotamar (peix i platja), Matança (embotits i carn), Hespèrides (verdures), Catalàctic (productes làctics) i Dolça Catalunya (dolços). Finalment, el cinquè i darrer espai és el Rocambolesc, a peu de la Rambla, on es poden trobar els gelats de Jordi Roca.
El granet de sorra del Liceu a la rehabilitació de la Rambla
L’objectiu del projecte és contribuir a la dinamització de la Rambla i atraure el públic local. “És un projecte Barcelona”, ha dit el director general del Liceu, Roger Guasch, “per ajudar amb el nostre granet de sorra a recuperar la Rambla”. I ha etzibat a la regidora de Comerç i Mercats, Montserrat Ballarín: “Regidora, aquest projecte és per rehabilitar la Rambla, aprofiti’l tot el que pugui.” Ballarín, recollint-li el guant, ha agraït la iniciativa i ha reconegut que “serà molt important per donar un aire nou a la Rambla“.
L’Òpera Samfaina estarà oberta tots els dies, entre les 12 del migdia i la una de la matinada. El menú degustació pot costar entre 25 i 30 euros.