L’Arxiu Fotogràfic de Barcelona ha escollit una vuitantena de còpies de les fotografies que Junyent va fer durant el seu llarg viatge. Algunes es van publicar al seu conegut llibre ‘Roda el món i torna al Born’, però la majoria no havien sortit mai a la llum. Fins i tot es poden veure en tres dimensions, la gràcia de la tècnica estenopeica, que emprava Junyent. La mostra ha estat possible gràcies a la donació per part de la família de 5.000 fotografies de Junyent, de les quals 370 són de quan va fer la volta al món. “La seva intenció quan viatjava anava més enllà de la d’un turista qualsevol”, explica Rafel Torrella, conservador de l’Arxiu Fotogràfic de Barcelona. “Buscava impregnar-se d’ambients, de tarannàs, de colors…”, afegeix.

Amb el temps la figura de Junyent ha caigut en certa manera en l’oblit però el cert és que la seva capacitat polifacètica l’havia fet molt popular. Pintor, fotògraf, escenògraf (del Liceu), viatger i, també, col·leccionista d’art. És aquest darrer punt el que repassa una altra exposició, aquesta al Museu Frederic Marès, que, per cert, era amic de Junyent i li havia comprat algunes peces. “A principis del segle XX hi havia col·leccionistes de gran talla com Lluís Plandiura o Francesc Cambó. I Oleguer Junyent formava part d’aquest nucli”, explica Josep Maria Trullén, director del Museu Frederic Marès.

Entre les obres de la mostra la joia de la corona és el ‘Sant Miquel Arcàngel’, de Luisa Roldán, una de les poques i més reconegudes escultores barroques. Ha sortit per primera vegada de la col·lecció privada de Junyent. L’acompanyen obres d’art medieval com l”Àngel’, d’Arnau Bassa, o uns frares de fusta del segle XV. La mostra temporal es pot visitar fins al 7 de gener.