Les rajoles de ceràmica esmaltada del ceramista Joan Rifà Benet ja no es poden veure al 127 del carrer de Ganduxer. Era un mural del 1972 i es va retirar perquè els ancoratges estaven rovellats i hi havia risc de despreniment. Tot i que la comunitat de veïns ho volia mantenir, no podien fer front a l’impacte econòmic de la restauració i, com que no estava catalogat, s’ha perdut.

Aquest no és un cas aïllat a Barcelona. L’any 2014 van desaparèixer unes baranes de ceràmica dels primers aparcaments soterrats de la ciutat, obra de Subirachs. Més recentment, un altre mural del mateix autor, situat a l’edifici Mercuri, a la via Augusta, també va desaparèixer en una reforma per fer-hi apartaments de luxe.

Els autors contemporanis, desprotegits

L’Espai Subirachs, que protegeix el llegat de l’artista, denuncia que les obres dels autors contemporanis estan desprotegides. “Una església romànica o una mansió modernista de l’Eixample són intocables, en canvi, una obra més recent, d’artistes contemporanis, està totalment desprotegida, no hi ha un marc legal. Si l’obra no forma part del catàleg de béns protegits, la impunitat és total i es pot destruir. És legal, és amoral, però és legal”, explica la directora de l’espai, Judit Subirachs-Burgaya.

Moltes obres de propietats privades situades a l’espai públic no estan catalogades. Deuen la seva sort a la sensibilitat artística de propietaris, arquitectes i tècnics de l’Administració que donen el permís d’obres per retirar-ho. Segons Vicente Guallart, de l’Institut d’Arquitectura Avançada de Catalunya, la desaparició de les obres d’art és una pèrdua per a tota la ciutat. “Amb la desaparició d’edificis, de fragments, de cantonades, fins i tot d’arbres […] perdem una mica de la cultura col·lectiva i de tot allò que ens genera sentit de la pertinença a les ciutats”, afirma.

Revisió del catàleg

Si malgrat els esforços per mantenir les obres, no és possible fer-ho, els experts apunten que, almenys, s’ha d’intentar conservar-les en un museu per preservar tant la peça com la memòria històrica. Per la seva banda, l’Ajuntament assegura que està en marxa el procés de revisió del catàleg patrimonial. Històricament ha protegit l’arquitectura però no els elements decoratius. Ara s’obre la porta a canviar aquests criteris.