Les guitarres de grups de rock mítics com AC/DC, Kiss, Metallica, Queen, Bon Jovi, Pink Floyd, George Harrison o Bono, entre d’altres, són les protagonistes d’un nou museu, el Guitar Legends Hall, que ha obert portes aquest dijous 6 de juny al carrer de la Portaferrissa 16, al cor del barri Gòtic.

Un museu que repassa la història del rock, de manera didàctica, a través de l’instrument de sis cordes. 8 espais recreen les diverses etapes, del naixement del gènere a partir del blues fins a l’actualitat, l’era dels grans concerts d’estadi. Així per exemple, la sala dedicada als anys seixanta exposa guitarres de Jimi Hendrix i Carlos Santana en l’interior d’una furgoneta Volkswagen al costat d’una gran pantalla amb imatges del mític festival de Woodstock.

La col·lecció privada de Juan José Castellano

L’impulsor del museu és Juan José Castellano, qui fa cinc anys va començar a col·leccionar guitarres d’artistes reconeguts. La majoria són adquirides a col·leccionistes de tot el món, i algunes directament a l’artista, com la que vaig comprar a Slash, de Guns N’Roses, la primera de la col·lecció. Un 60% han estat a la mà de guitarristes, la resta són còpies d’edicions limitades”.

Una col·lecció única a Europa segons expliquen els impulsors i que pretén ser el fil conductor de la història del rock des dels anys 50 fins avui en dia. “L’evolució de la guitarra elèctrica ha marcat l’evolució del rock”, afirma Castellano.

Un espai interactiu que acollirà actuacions musicals i tallers

En cap de les 8 sales sona música, perquè la visita es fa amb audioguia. El visitant pot interactuar amb l’exposició apropant el dispositiu als diferents punts de connexió que hi ha al costat de guitarres i discos i escoltarà música i una explicació sobre l’artista. La vuitena sala és immersiva, amb hologrames de diversos herois de la guitarra (com Angus Young d’AC/DC i Brian May de Queen) creats per una IA. Aquí pels auriculars només sona música, no hi ha veu explicativa.

Al Guitar Legends Hall també hi ha un bar amb un petit escenari on, un cop tanqui el museu, s’hi programaran clínics (presentacions de nous models de guitarra), tallers, classes magistrals i actuacions de grups emergents. “Tenim ja tancats acords per presentacions amb Gibson. Volem que no sigui només un espai contemplatiu, sinó un espai viu”, explica Castellano. El museu es podrà visitar de dilluns a divendres de les 11 h a les 20 h amb l’entrada general a un preu de 18 euros.