Les novetats en l’àmbit de la novel·la gràfica d’aquest 2022 demostren que el gènere viu un bon moment, més enllà de l’èxit del Saló del Manga, o les joves autores de còmic d’avantguarda que omplen les sales del CCCB amb una interessantíssima ‘Constel·lació gràfica‘.

També el còmic infantil i juvenil està repuntant en nombre de novetats, rècords de vendes i amb l’aparició de gèneres i temàtiques nous. Per això, abans d’acabar l’any, us proposem un resum d’algunes de les novetats d’aquesta any, en què el català està guanyant terreny a poc a poc.

TRANSICIONS (Comanegra Còmics, 2022)

Élodie Durand

Quan una història es fa difícil d’explicar en paraules, una bona manera d’encarar la realitat pot ser amb traços precisos. La il·lustradora francesa Élodie Durand relata al còmic ‘Transicions’ la història de l’Anna Marbot, que no havia sentit a parlar mai de la transsexualitat fins que l’any 2017 la seva filla Lucie li va dir que era un noi i li va demanar que l’anomenés Alex. El viatge per assumir, entendre i acceptar la transsexualitat de l’Alex és el fil conductor d’aquesta novel·la gràfica plena de perplexitat, culpa, tristesa i reconciliació, que eixampla horitzons més enllà de la normativitat i les constriccions d’un mon binari. ‘Transicions’ és el segon títol de la col·lecció Comanegra Còmics especialitzada en no-ficció i temes d’actualitat en format de novel·la gràfica.

EL FUEGO (Astiberri, 2022)

David Rubín

Alexander Yorba és un famós arquitecte de mitjana edat que rep un encàrrec professional per protegir la humanitat d’un desastre planetari. Al mateix temps, una circumstància personal canviarà les prioritats de la seva vida i l’obligarà a emprendre una odissea per tot el món, en paral·lel a un viatge interior de conseqüències imprevisibles. ‘El fuego’ és l’últim títol del dibuixant gallec David Rubín, també autor d”El héroe’ i ‘Gran Hotel Abismo’ (ambdues publicades per Astiberri), que aquí ens proposa una història de ciència-ficció que es pot considerar el seu treball més personal, més centrat en les relaciones personals i les emocions del seu protagonista que en les seves heroïcitats.

PADRINES (Pagès Editors, 2022)

Mariona Visa I Clara-Tanit, Lorena Rivega, Alba Feito, Isabel Vila, Laia Arqueros i Nuria Inés Hernández (TintaFina)

‘Padrines’ és el tercer títol de Doble tinta, la col·lecció especialitzada en còmic de Pagès Editors. Després de ‘Cavalls salvatges‘ (l’adaptació de la novel·la de culte de Jordi Cussà amb il·lustracions de Jaume Capdevila, “Kap”) ara és el torn de parlar de la maternitat i la criança de les “padrines”, el terme que a les terres de Lleida s’utilitza per designar les àvies. La periodista Mariona Visa ha recopilat el testimoni de sis dones, totes àvies d’entre 80 i 90 anys del pla de Lleida, una generació silenciada que finalment parla sobre com van viure la seva etapa reproductiva: la primera regla, les relacions sexuals, l’embaràs, els avortaments, el part i la lactància, en una època en què tenir fills i cuidar de la família era el seu únic rol social, i amb una manca absoluta d’educació sexual. Sis experiències il·lustrades per les artistes Clara-Tanit, Lorena Rivega, Alba Feito, Isabel Vila, Laia Arqueros i Nuria Inés Hernández (TintaFina). Sis estils molt diferents per a sis històries molt personals però alhora universals.

LLÉVAME CONTIGO (Blackie Books, 2022)

Anneli Furmark

Entre l’èxit ‘Tostonazo‘ i els clàssics ‘Cuadernos de invierno‘ per a aquestes festes, Blackie Books també té una línia pròpia que aposta per la novel·la gràfica, com a bona editorial inquieta que és. En aquest cas, amb un títol de traços senzills, història simple i sentiments complexos i contradictoris. Dues dones de mitjana edat, Elise i Dagmar, feliçment casades i amb una vida estable, es coneixen, s’enamoren i s’han de replantejar moltes coses de la seva vida. Les vinyetes de l’autora sueca Anneli Furmark arriben per primer cop a l’estat espanyol amb aquest relat sobre el redescobriment sexual, el desig i les convencions no sempre fàcils de desafiar, que ha traduït Alba Pagán.

LA SALA DELS MIRALLS (Editorial Finestres, 2022)

Liv Stromvquist

‘La sala dels miralls’, de Liv Stromvquist, s’omple de reflexos distorsionats per parlar, amb ironia i lucidesa, sobre la pressió estètica i l’ideal imperant de bellesa femenina. Des de l’obsessió de la madrastra de Blancaneu, les fòbies de l’emperadriu Sissi o les sessions fotogràfiques de Marilyn Monroe fins a les publicacions més recents de les “influencers” de moda. I tot plegat ben amanit amb les reflexions de Byung-Chul Han, Eva Illouz i Susan Sontag, que de ben segur mai no s’havien imaginat com a protagonistes indirectes d’una novel·la gràfica. El to i el dibuix d’esperit punk és marca de la casa d’aquesta dibuixant sueca que s’ha convertit en un referent internacional de l’assaig gràfic, i de qui podem llegir un dels seus títols més interessants gràcies a l’Editorial Finestres i la seva aposta pel còmic en català. Reservoir Books n’ha publicat la traducció al castellà.

ESQUELETOS (Reservoir Books, 2022)

Zerocalcare

Zerocalcare és el pseudònim del dibuixant de còmics i il·lustrador italià Michele Rech, un autor de referència del gènere a escala europea, traduït a 15 idiomes i amb més de dos milions de lectors al món. Si us sona el seu nom pot ser perquè el 2021 es va estrenar a Netflix ‘Cortar por la línea de puntos‘, una de les millors sèries d’animació dels últims anys que porta la seva signatura. Amb ‘La estrategia del armadillo’ (també editat per Reservoir Books) explicava les seves frustracions i el desencant de tota una generació en una època de crisi i, ara, a ‘Esqueletos’ retrata la Roma d’extraradi, la ciutat perifèrica i marginal de la seva joventut, fa 20 anys.

GRENDEL. UN CONTE D’UN MON SENSE DRACS (Kaji Manga, 2022)

Mako Oikawa

‘Grendel’ (グレンデル), de la japonesa Mako Oikawa, és un dels primers títols publicats per Kaji Manga, el primer segell de manga només en català que ha presentat el Grup Enciclopèdia aquesta tardor i que té previst publicar 65 llibres l’any. La seva protagonista és la Camèlia, una cavalleressa condemnada a mort per alta traïció que rep un encàrrec del rei: fer de guardaespatlles d’una cria de drac, una espècie que es creia extingida. Si té èxit rebrà l’indult, però si fracassa serà executada. Així comencen les aventures d’aquesta imprevisible criminal que quan lluita sempre deixa anar alguna llàgrima, acompanyada del petit drac. Un volum que s’ha de llegir com al Japó: de dreta a esquerra.

CUATRO POETAS EN GUERRA (Planeta Cómic, 2022)

Ian Gibson i Quique Palomo

L’hispanista Ian Gibson va retratar en un llibre publicat el 2007 la vida de quatre dels millors poetes espanyols del segle XX, que a causa de les seves conviccions ideològiques van ser desterrats al silenci, l’exili i la mort després de l’esclat de la Guerra Civil. Aquest ‘Cuatro poetas en guerra’ és l’adaptació amb el mateix títol que ara publica Planeta Cómic en forma de novel·la gràfica il·lustrada per Quique Palomo. L’afusellament de Federico García Lorca, la fugida a Cotlliure d’Antonio Machado, l’empresonament i la mort de Miguel Herrnández i l’exili de Juan Ramón Jiménez a Puerto Rico són quatre històries marcades per una mateixa ferida, feta memòria històrica il·lustrada.