EL TNC ha acollit la cerimònia de la XX edició del Premi Llibreter, que organitza el Gremi de Llibreters de Catalunya. ‘Novel·la’, de Pol Beckmann, ha guanyat el Premi Llibreter 2019 en la categoria de literatura catalana. El jurat li ha atorgat el guardó per unanimitat. Reconeixen la “qualitat i atreviment literari” de l’obra, el “domini del llenguatge i capacitat de síntesi argumental” i l'”originalitat en el plantejament dels límits entre la ficció i la realitat”. Els llibreters remarquen que Beckmann juga amb el lector “a qui sorprèn fins al final”.

El relat ‘Novel·la‘ parteix del moment en què el Bekman coneix la Sofia i comença una història d’amor entre ells. Es tracta de la primera novel·la de Pol Beckmann, que fins ara havia escrit principalment relats, amb els quals havia guanyat diversos certàmens literaris.

Al costat de Beckmann, el jurat també ha fet una menció especial a l’obra ‘Fugir era el més bell que teníem’, de Marta Marín-Dòmine. En aquest cas, en reconeixen “la gran qualitat literària i elegància amb què tracta el tema de l’exili, imposat o desitjat”.

Per la seva banda, ‘Les formes del verb anar’, de Jenny Erpenbeck, ha estat reconeguda en la categoria d’altres literatures. És un relat sobre els migrants que “atrapa el lector a mesura que se’n desenvolupa l’acció”. El jurat considera que la prosa de l’autora és “àgil, directa i mancada d’excés de dramatisme”. Pels llibreters, era necessari descobrir als lectors “un llibre de consciència social escrit amb tanta sensibilitat”. Encara en l’apartat d’altres literatures, també s’ha fet una menció especial a l’obra ‘Les nostres riqueses’, de Kaouther Adimi, per una prosa que té “una gran claredat d’estil i una brillant humilitat que implica el lector en el relat”.

‘Camins d’aigua’, guardonat en literatura infantil i juvenil

En la categoria de literatura infantil i juvenil ha estat premiada la novel·la ‘Camins d’aigua’, de Raimon Portell. Es tracta d’un llibre d’aventures que barreja ficció i història. És la segona entrega de la trilogia ‘La llum d’Artús’. Se situa en un moment històric conflictiu: l’aixecament del feixisme a la vella Europa.

Encara en l’àmbit infantil i juvenil, però en altres literatures, s’ha guardonat la novel·la fantàstica ‘La cançó del cucut’, de Francesc Hardinge, per unanimitat del jurat. N’han valorat que “la narració està molt ben cohesionada i manté la tensió narrativa fins al final”, a través de personatges “rodons i amb diferents punts de vista”. En el veredicte, el jurat remarca que “som conscients que és una novel·la que demana un esforç per part del lector, però, sense cap mena de dubte, es veurà recompensat!”.

Finalment, s’ha premiat l’àlbum il·lustrat ‘Sirenes’, de Jessica Love, un llibre que qualifiquen de “bonic i valent”. En destaquen que “commou a cada pàgina i sorprèn amb cada nova lectura” i en destaquen “una il·lustració superba”.

Durant la cerimònia del Premi Llibreter 2019 s’ha homenatjat també dues llibreries amb més de 35 anys d’ofici: la llibreria Al Peu de la Lletra, situada al carrer de Calàbria, que regenta Joan Antoni Pérez i que va fundar fa 43 anys la seva mare, Margarita Ferrer; i la llibreria del Prat de Llobregat El Club del Llibre, d’Àngels Fabró i Balada, que té 49 anys d’història.

El Premi Llibreter busca “destacar i reconèixer la qualitat i la significació de determinats títols per afavorir-ne la difusió”. Les llibreries agremiades al Gremi de Llibreters proposen cada any els títols que hi concursen. En l’edició de l’any passat, es va premiar el debut en prosa d’Eva Baltasar, amb la novel·la, ‘Permagel’.