Diversos amics i familiars, entre els quals l’expresident Pasqual Maragall, han assistit a l’acte de commemoració a Joan Maragall i Gorina. El tinent d’alcalde de Cultura, Coneixement, Creativitat i Innovació, Jaume Ciurana, ha estat l’encarregat d’inaugurar la nova placa dedicada a la memòria del poeta, que s’ha situat a l’indret on hi havia la seva casa natal, al districte de Ciutat Vella. La col·locació de la placa va ser aprovada per la comissió el 12 de gener de 2012, a proposta del periodista Miquel Villagrasa. En la inscripció es poden verue versos de la primera estrofa del poema ‘Sol, solet’, que va escriure el mateix Joan Maragall: “Quan jo era petit vivia arraulit en un carrer negre. El mur hi era huit, però el sol hi era alegre.”

A l’acte també hi ha assistit el nét del poeta Pere Maragall i Mira i l’actriu Gemma Reguant, que han dedicat unes paraules al poeta difunt. Després de la inauguració, la regidora de l’Ajuntament i representant del PSC, Sara Jaurrieta, ha criticat, a través del seu Twitter, la falta de llegibilitat de la placa.

Un referent del món literari

Joan Maragall va néixer el 1860 a Barcelona i des de jove va demostrar la seva inquietud per la poesia. Va ser un dels poetes més destacats en llengua catalana i va escriure tant poemes com crítiques de la societat del moment. El 1834 va guanyar els Jocs Florals amb una composició que es va fer molt popular, ‘La sardana’, i un any més tard va arribar el seu primer volum de poemes, anomenat ‘Poesías’. També va destacar per la crítica constant de la societat burgesa catalana, al ‘Diario de Barcelona’, i la seva relació amb la generació del 98. Finalment, Maragall va morir el 1911, després de publicar l’últim llibre en vida, ‘Secuencias’.