L’Ajuntament ha inaugurat aquest matí una nova placa commemorativa en honor al poeta Joan Maragall. La inscripció s’ha col·locat al número 5 del carrer de Jaume Giralt, just on hi havia la casa en què va néixer Maragall. Com que l’edifici ja no existeix, s’ha col·locat directament al paviment amb versos de la primera estrofa del poema ‘Sol, solet’.

Diversos amics i familiars, entre els quals l’expresident Pasqual Maragall, han assistit a l’acte de commemoració a Joan Maragall i Gorina. El tinent d’alcalde de Cultura, Coneixement, Creativitat i Innovació, Jaume Ciurana, ha estat l’encarregat d’inaugurar la nova placa dedicada a la memòria del poeta, que s’ha situat a l’indret on hi havia la seva casa natal, al districte de Ciutat Vella. La col·locació de la placa va ser aprovada per la comissió el 12 de gener de 2012, a proposta del periodista Miquel Villagrasa. En la inscripció es poden verue versos de la primera estrofa del poema ‘Sol, solet’, que va escriure el mateix Joan Maragall: “Quan jo era petit vivia arraulit en un carrer negre. El mur hi era huit, però el sol hi era alegre.”

A l’acte també hi ha assistit el nét del poeta Pere Maragall i Mira i l’actriu Gemma Reguant, que han dedicat unes paraules al poeta difunt. Després de la inauguració, la regidora de l’Ajuntament i representant del PSC, Sara Jaurrieta, ha criticat, a través del seu Twitter, la falta de llegibilitat de la placa.

Un referent del món literari

Joan Maragall va néixer el 1860 a Barcelona i des de jove va demostrar la seva inquietud per la poesia. Va ser un dels poetes més destacats en llengua catalana i va escriure tant poemes com crítiques de la societat del moment. El 1834 va guanyar els Jocs Florals amb una composició que es va fer molt popular, ‘La sardana’, i un any més tard va arribar el seu primer volum de poemes, anomenat ‘Poesías’. També va destacar per la crítica constant de la societat burgesa catalana, al ‘Diario de Barcelona’, i la seva relació amb la generació del 98. Finalment, Maragall va morir el 1911, després de publicar l’últim llibre en vida, ‘Secuencias’.