La família dels gegants de Nou Barris creix. El gegant del Tricentenari, en Josep Galcerán, ha rebut aquest mes la seva dona, Agustina d'Urríes. Els problemes de pressupost han retardat el retrobament gairebé un any. En aquest temps, s'ha construït la geganta amb gran rigor històric. ALEX MUÑOZ, Colla Gegantera de Nou Barris "Volem que siguin un referent històric del moment. Tant ell, com jo comentàvem, du tot el que portaven en aquell moment els membres de la Coronela o els que manaven a la ciutat; amb ella igual, és tot el que portava una dona, en aquest cas, de casa bona, a la ciutat de Barcelona. Com a fet destacat d'aquella època podem veure la cotilla que porta, i la cua de marlota, que era molt típica de l'època de principis de 1700. També a les joies... el dibuix que porten les teles hem intentat que fos de l'època barroca. I el pentinat igual, el pentinat ens hem basat en els gravats de l'època." El matrimoni de gegants es van estrenar a principis de mes al Palau de la Generalitat, amb l'apadrinament del president, Artur Mas, i amb la que serà la seva dansa, 'La marxa de les reials esquadres catalanes'. Durant l'acte també se'ls va batejar com a Gegants de Sant Jordi, perquè puguin fer més actuacions i no només les estrictes dels actes del Tricentenari. ALEX MUÑOZ, Colla Gegantera de Nou Barris "Estan vinculats al districte de Nou Barris, però, en el cas dels gegants del Tricentenari, són uns gegants de Barcelona i de Catalunya. Sortir amb tots quatre, potser sortirem només per la Mercè o per les festes de Nou Barris, però la idea és que els Gegants del Tricentenari i gegants de Sant Jordi en aquest cas també siguin uns gegants protocol·laris que surtin en comptades ocasions fins de la ciutat i fora." De cara a l'any vinent, el repte dels geganters de Nou Barris és la celebració dels 30 anys de la Trini i el Baró. Un aniversari que volen aprofitar per restaurar les figures.

La nova geganta ha estat dissenyada amb un estricte rigor històric, seguint les referències dels gravats de l’època i l’assessorament d’experts com l’historiador Francesc Riart, de la Coronela de Barcelona. La figura ha nascut gràcies a en Jordi Grau al Taller el Drac Petit de Terrassa i el vestuari ha estat elaborat per l’experta en indumentària històrica Goretti Puente.

Agustina d’Urríes ballarà amb els seu marit en actes puntuals i protocol·laris, tant a Barcelona com a tot Catalunya. Els acompanyarà la seva dansa, ‘La marxa de les reials esquadres catalanes’, una melodia arranjada per Lluís Giménez. El gegant del Tricentenari , Josep Galcerán de Pinós, va ser un personatge molt influent a la Barcelona de 1700 i va estar al capdavant de la defensa de la ciutat durant el setge borbònic. Al territori de Nou Barris posseïa la coneguda Torre del Baró, que, precisament com a càstig, Felip V va ordenar destruir després de la derrota de l’11 de setembre.