Una exposició fotogràfica al CaixaForum mostra la cara més quotidiana de 23 Nobel de Literatura, entre els quals Gabriel García Márquez, Dario Fo o José Saramago. El projecte és obra del fotògraf Kim Manresa i el periodista Xavi Ayén, que des del 2005 han entrevistat els autors als seus llocs de residència o en escenaris relacionats amb la seva obra literària.

L’exposició fotogràfica “Passejades de Nobel” inclou un total de 96 fotografies dividides en dos espais del vestíbul del CaixaForum Barcelona. Les imatges, que mostren escenes quotidianes dels escriptors a casa o en llocs relacionats amb les seves creacions, s’han fet sense postures provocades i sense artificis com flaixos, per mostrar els autors d’una forma natural en el seu dia a dia. Les imatges del fotògraf Kim Manresa estan acompanyades de textos del periodista Xavi Ayén, en què narra els detalls de com van accedir als guardonats i transcriu alguns fragments de les entrevistes obtingudes.

El treball s’ha elaborat a partir d’un primer projecte de Kim Manresa per reunir textos sobre l’educació al món, escrits a mà per escriptors en la seva llengua original. A partir d’aquí, van decidir demanar-los una entrevista en un entorn quotidià. “La idea era fer-lo al seu lloc d’origen per compartir moments i intimitats, que és inaccessible gairebé per a tothom”, explica el fotògraf.

Els 23 premis Nobel que figuren en l’exposició són Gabriel García Márquez, Wole Soyinka, Naguib Mahfuz, Nadine Gordimer, Derek Walcott, Toni Morrison, Kenzaburo Ôe, Wislawa Szymborska, Dario Fo, José Saramago, Günter Grass, Gao Xingjian, V. S. Naipaul, Imre Kertész, J. M. Coetzee, Orhan Pamuk, Doris Lessing, J. M. G. Le Clézio, Herta Müller, Mario Vargas Llosa, Tomas Tranströmer, Patrick Modiano i Svetlana Aleksiévitx.